Snart sjösätts "Do it"

Första mars sjösätts Bodens näringslivsförvaltnings nya ungdomsprojekt "Do it". Projektet är en del i satsningen att närmaste året lyfta fram unga och deras ideér på olika sätt.

Bodens näringslivschef Jeanette Nilsson.

Bodens näringslivschef Jeanette Nilsson.

Foto: bosse johansson

BODEN2010-02-18 06:00
Näringslivschefen Jeanette Nilsson kommer själv att bjuda in unga för att få en bredare förankring. Hon har också handplockat Manuela Fredriksson och timanställt henne från december förra året till sista februari 2010 för att arbeta fram ett projekt från en ung människas perspektiv.
- Manuela Fredriksson deltog tillsammans med andra ungdomar i ett Work shop och var kanske lite mer intresserad än andra. Projektet som hon nu blir projektledare för heter " Do it" och handlar om att göra verklighet av drömmar och tankar. Det ska pågå i ett år och målet är att skapa uppmärksamhet hos unga som vi vill ska komma med sina projekt till en jury, säger Nilsson.
Juryn väljer sedan ut fem som får gå vidare och med hjälp av företagsmentorer och kommunen prova sin idé.
- Det ska ske ett långsamt värdegrundsarbete att stärka ungdomars stolthet för Boden.Tanken är att de unga ska lära sig att bli företagsamma och kanske kunna driva egna företag. I framtiden kommer det bli mer att vara självanställd,säger näringslivschef Jeanette Nilsson.
Miljonöverskott
I dag kommer näringslivsförvaltningen att få ett överskott på 3,1 miljoner för 2009 i sitt bokslut.
- Näringslivsförvaltningen har därför begärt att få behålla 1,3 miljoner av överskottet till sina ungdomssatsningar i tilläggsbudgeten. Vi har dels inte köpt in så mycket konsultstöd men även fått utbildningspengar över, säger moderaten Åke Eltoft, näringslivsstyrelsens ordförande.
Näringslivschefen Jeanette Nilsson redovisade också omorganisationen av näringslivsförvaltningen som är fackligt förhandlad för näringslivsstyrelsen.
- Alla har fått erbjudande om nya tjänster och omorganisationen gäller från 1 mars. Mitt mål med omorganisationen är att det ska bli tydligare strukturer så vi kan ta fram en gemensam affärsplan, säger Nilsson.
Ny enhetschef
Näringslivssekreteraren Erik Svensson har anställts som enhetschef för enheten för näringslivsfrågor, landsbygdsutveckling och integrationsfrågor. För lärcentrum basar sedan tidigare Anita Hedberg.
När det gäller integrationsenheten så finns 102 individer inskrivna. Efter den första december 2010 i år kommer dock alla arbetsföra individer mellan 18-64 år att skrivas in på arbetsförmedlingen och inte näringslivsförvaltningens integrationsenhet.
- I mars kommer kommunerna att närmare få veta hur stor del av statsbidraget som tillfaller den fortsatta kommunala flyktingverksamheten, säger Åke Eltoft.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om