Snabelhuset: Lång kamp för Bodens musikliv

Drömmarna var många, konflikterna likaså. Snabelhuset fylldes av musik och aktiviteter. I dag står det tyst. Kampen om kulturhuset i Boden pågick i många år. Den stod framförallt mellan eldsjälar och politiker.

Kämpade. Marie-Anne Björn, QUMF, var en av dem som kämpade för att rädda Snabelhuset i Boden.

Kämpade. Marie-Anne Björn, QUMF, var en av dem som kämpade för att rädda Snabelhuset i Boden.

Foto: Lena Tegström

Boden2018-01-05 05:35

När lugnet efter alla strider lagt sig ser huset i stort sett likadant ut som det alltid gjort.

Det svartvit-rutiga golvet innanför entrén ligger kvar och alla repetitionslokalerna står orörda. Det gäller även stora salen med scenen för uppträdanden. Det som saknas är de myllrande verksamheterna av olika slag.

I dag är det Folkuniversitetet som äger och håller till i det som en gång var centrum för Bodens musikliv.

Berättelsen fram till i dag är både krokig och lång. Husets vara eller inte vara har i stort sett alltid varit oviss.

Det börjar med att Bodens rockförening blir av med sin lokal i centrum och flyttar till Vittjärv. När föreningen förlorar även den lokalen går flytten till Snabelhuset på Erikslund. Centralfigurer är länsmusikkonsulenten Staffan Lahti, Jim Öhman från rockföreningen och Stefan Gunnarsson, rikskänd pianist.

Drömmen är att bli Musikpool nord, med Filmpool nord som förebild.

– Det här kan bli hur stort som helst, säger Staffan Lahti till NSD den 23 februari.

Han hoppas att huset ska bli ett Mecka för rockband från hela landet.

Inför valet 1998 lovar oppositionen med Christian Lindgren (S) i spetsen att bidra med 500 000 i investeringsbidrag för köp av det som senare blir Snabelhuset, om de vinner valet. Så blev det. Huset köps av föreningen för 800 000 kronor. Staffan Lahti och Jim Öman ordnar de 300 000 som saknas.

Maj 1999: Det är högtidlig invigning av Snabelhuset. Kommunalrådet Christian Lindgren (S) håller tal. Nu har entusiasterna startat en ekonomisk förening som driver huset.

Innan invigningen har föreningen skrivit till kommunen och begärt bidrag. Det blir negativa besked, men Staffan Lahti och Jim Öman ger sig inte, utan kommer med nya förslag.

– Vi var rätt skeptiska. Vi tyckte idén var bra, men hur det skulle kunna bli möjligt ekonomiskt var vi lite frågande till, säger Christian Lindgren, under invigningstalet och fortsätter med att berömma initiativatagarna.

Samma år får Jim Öman och Niclas Johansson ta del av årets kulturstipendium för sitt arbete med Snabelhuset.

Vid det här laget har kommunen beslutat om att ge både ett investeringsbidrag och ett startbidrag till föreningen.

Ekonomin är god. Verksamheten och idéerna blomstrar. Replokalerna används av över 20 band och scenen nyttjas för konserter.

Även studion har fått rykte om sig som bra och artister kommer för att spela in sin musik.

Huset byggs om och entrén flyttas till framsidan, där det också blir ett kafé. I våningen ovanför ska en datasal göras i ordning. Här ska det hållas kurser i musik- och filmredigering och annat databaserat kreativt skapande.

Ett år senare, i maj 2000, kommer styrelsen på kant med kommunledningen. De aktiva bakom Snabelhuset hotar att flytta verksamheten från Bodens kommun. Det talas om brutna löften, långa handläggningstider och rena lögner från kommunens sida.

Eldsjälarna bakom Snabelhuset kräver ett årligt verksamhetsbidrag i storleksordningen samma som Norrbottensmusiken hade fått tidigare. Kravet är också att det framöver inte ska ta mer än tio dagar för ansvariga på kommunen att svara på frågor och ansökningar. Stefan Gunnarsson, som är aktiv i Norrbottens sjukvårdsparti, riktar stark kritik mot kommunens tjänstemän. Staffan Lahti och Jim Öhman har i en skrivelse till kommunen begärt ett svar på kraven inom två veckor.

Christian Lindgren (S), dåvarande kommunalråd säger att han är förvånad. Han hade uppfattat att styrelsen skulle vara nöjd bara de fick fastigheten.

– De har fått 500 000 kronor i investeringsstöd, 75 000 kronor i årligt hyresbidrag, 300 000 i arrangörsstöd och vi har lovat 150 000 till musikpoolen. Men nu vill de ha flera hundra tusen i verksamhetsbidrag, säger han till NSD.

Han konstaterar också att ingenting förhalas medvetet.

– Men kanske har de själva för bråttom.

Bosse Strömbäck (V), som nu är ordförande i den ekonomiska föreningen för Snabelhuset, anser att kommunen måste ta på sig sin del av ansvaret ifall det blivit fel i hanteringen. Enligt honom får föreningen använda mycket tid åt att ta reda på var ärendena hamnat.

Bara någon dag senare säger Stefan Lahti att Snabelfestivalen och sannolikt Snabelhuset flyttar till Luleå.

Luleås kommunalråd Karl Petersen (S) är oerhört positiv och lovordar satsningen.

I november 2000 inviger så Karl Petersen Snabelhusets nya datautbildning i Luleå, på Kronanområdet. Det ska bli musik och filmproduktion med datorns hjälp, finansierat av länsarbetsnämnden.

– Nu satsar vi allt i Luleå och behåller enbart repetitionslokalerna i Boden, säger Jim Öman.

2005 köper Bosse Strömbäck (V) Snabelhuset för 710 000 kronor via sitt företag Kulturfastigheter i Boden AB.

Till hösten har huset fått en ansiktslyftning och Snabelhuset ska byta namn till Kulturhuset.

Bosse Westin, som blivit ordförande i nybildade Qultur- och mediaföreningen (QUMF), säger att nu ska det bli andra bullar i huset, inte enbart musik.

Sex år går. 2011 flyttar Bodens närradio in i huset.

Samma år i mars, diskuterar socialnämnden bidrag till en ungdomsgård i Snabelhuset. Ambitionen var att ha öppet tre kvällar i veckan. Nämnden avsätter 162 000 till projektet. Kultur- fritids- och ungdomsnämnden bidrar med 5 000 kronor i månadshyra.

2012 vill Bosse Strömbäck (V), dåvarande kommunalråd, sälja tillbaka Snabelhuset till kommunen för 950 000 kronor.

Kommunen anlitar nu en extern konsult för 21 000 kronor, som gör bedömningen att det behövs en omfattande renovering av huset.

Debatten i kommunstyrelsen i mars kommer bara igång. Kenneth Backgård (NS) och Anders Pettersson (KD) är kritiska till förslaget. Nu är Torbjörn Lidberg (S) kommunalråd och han begär ajournering av mötet eftersom ärendet måste kompletteras med ytterligare uppgifter.

Nu hettar debatten till i insändare och debattartiklar i lokaltidningarna.

Det visar sig att ekonomin varit skral i föreningen som förvaltar huset, bland annat har elräkningarna inte betalts.

Bosse Strömbäck hävdar att han ordnat lån för att täcka skulderna, en del av dem har trots allt hamnat hos kronofogden.

– Om jag skulle sälja huset till kommunen för att göra egen vinning? Men det är ju fullständigt absurt, säger han till NSD den 14 maj 2012

I mitten av maj debatterar kommunstyrelsen åter ett eventuellt köp av Snabelhuset. Catharina Ask (MP), har inte rösträtt men är kritisk till idén.

Inge Andersson (S) tycker att kommunen borde köpa huset och säger att det varit en bra verksamhet där. Samtidigt konstaterar han att de ideella krafterna dragit ett tungt lass för att hålla igång det.

Anders Pettersson (KD), Daniel Rönnbäck (M) och Kenneth Backgåd (NS) är kritiska.

När debatten fortsätter i kommunfullmäktige en vecka senare blir den lång. Det slutar med att ärendet återremitteras för att oppositionen vill se ett bättre underlag.

Samtidigt fortsätter debatten att rasa på insändar- och debattsidor.

Den 18 juni beslutar så kommunfullmäktige efter en hetsig debatt att köpa Snabelhuset. 26 ledamöter röstar för, medan 23 är emot.

Catarina Ask överklagar beslutet till förvaltningsrätten Hon anser att kommunalrådet Torbjörn Lidberg (S) är jävig eftersom han är beroende av Bosse Strömbäck och hans parti (V) för att nå majoritet i fullmäktige. Men rätten går på kommunledningens linje och anser att Lidberg inte var jävig.

Den 1 december 2012 är kontraktet påskrivet.

Under våren 2013 påbörjar kommunen renoveringen av Snabelhuset. Det handlar om bland annat elsystem och brandskydd.

2014 beslutar politikerna att driften i huset ska skötas av Qultur- och mediaföreningen QUMF. Föreningen får ansvaret att hålla ungdomsgården öppen två gånger i veckan.

I oktober 2015 får föreningen beskedet att kommunen vill att huset töms till årsskiftet. Det finns inte pengar till att driva huset längre, är beskedet.

– Vi är så förbannade. Vi är Bodens enda levande kulturhus, säger Marie- Anne Björn, som är aktiv i föreningen.

Orsaken till att kontraktet ska sägas upp är att det efter en brandbesiktning visat sig att det skulle bli mycket kostsamt att rusta för att åstadkomma en brandsäker fastighet.

Nu börjar den stora kampen. Det blir protester, namninsamlingar och mycket rapportering i media.

Bosse Strömbäck är en av dem som protesterar ljudligt.

Vid det här laget är det flera föreningar och runt 15 band som håller till i huset. Föreståndarinnan Ann- Marie Björn har också engagerat personer som behöver arbetsanpassning som en väg tillbaka mot arbetslivet. Kaféet på bottenvåningen är öppet för alla. I huset finns också en studio för skivinspelningar. Även Bodens närradio håller till i huset.

27 oktober 2015: Det utkristalliserar sig tre alternativ. Kommunen säljer huset, kommunen hyr ut huset eller att det rivs. Liberalernas Hendrik Andersson som är ordförande i kultur- fritids – och ungdomsnämnden håller en hög profil i debatten och menar att nämnden bör säga upp hyresavtalet. Så blir också beslutet i slutet av oktober 2015.

När kultur- fritids- och ungdomsnämnden vid ett sammanträde tar upp ämnet är tonläget stundtals högt. Debatten handlar om den förestående stängningen av Snabelhuset.

– Man gör inte så här mot folk och slänger ut dem mitt i vintern, säger Göran Ahlman (M).

Beslutet blir med en rösts övervikt att all verksamhet ska ha flyttat ut från huset senast den 31 december samma år.

Kampen för Snabelhuset fortsätter och en namninsamling startas med krav på folkomröstning om huset. Enligt Qultur- och mediaföreningen QUMF kom det in 900 namn på några dagar.

Föreståndarinnan Marie- Anne Björn uppger att just då arbetar elva personer i huset, många med lönebidrag. Därtill kommer några praktikanter.

Fastighetsnämnden beslutar vid sitt sammanträde att utflyttningen inte behöver ske förrän den 31 maj 2016. QUMF har lämnat in ett bud på fastigheten och frågan ska tas upp på fastighetsnämndens möte i april.

Mitten av maj 2016: Bosse Strömbäck (V) väljs in i en nybildad kulturförening. Kulturum, som ska köpa Snabelhuset. Han tror nu att huset kan räddas.

Någon dag senare kommer beskedet. Föreningen lyckas inte presentera ett underlag som visar på att köpet av huset är hållbart, enligt ansvariga på fastighetsförvaltningen.

Huset ska tömmas senast den 31 maj.

I juni kommer beskedet att Folkuniversitetet köpt huset.

Oktober 2017 har Folkuniversitet högtidlig invigning av lokalerna, namnet Snabelhuset blir kvar.

Kaféet tas bort, föreningarna har flyttat ut och ett fåtal band väljer att hyra in sig i lokalerna.

Lena Berggren och Stefan Lindberg från Folkuniversitetet, som visar oss runt hösten 2017 hoppas att huset åter ska bli en samlingspunkt för Bodens kultur- och musikliv. Arbetet för att sätta igång olika aktiviteter pågår för fullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!