SMHI framhåller Boden i sin samling om klimatanpassning

SMHI håller på att bygga upp ett nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning och tar där med goda exempel. Bodens kommuns arbete att integrera klimatanpassning till att bli en naturlig del i översiktsplanen finns med där.

Sara Chlot, kommunens miljöstrateg, är en av flera som varit involverad i arbetet med den nya översiktsplanen. Emma Lundqvist har varit projektansvarig.

Sara Chlot, kommunens miljöstrateg, är en av flera som varit involverad i arbetet med den nya översiktsplanen. Emma Lundqvist har varit projektansvarig.

Foto: Lars-Göran Norlin

Boden2021-04-06 08:00

SMHI påpekar att kommunerna har en central roll i arbetet med att anpassa samhället till klimatförändringarna.

Förändringarna väntas påverka Sverige på en mängd sätt och samhället behöver anpassas för att minska sårbarheten mot klimatrelaterade risker.

Genom att integrera klimatanpassningen i hela kommunens organisation kan arbetet bli mer systematiskt. Och genom att integrera den i översiktsplanen kan också frågorna få större fokus på lång sikt.

Hösten 2015 beslutade kommunstyrelsen i Boden att ta fram en ny översiktsplan. Det var en tydlig inriktning tidigt i processen, att klimatförändringarna och anpassningen var prioriterade områden i det arbetet. Den nya antogs 2017 och ett kapitel i planen är avsatt för klimat, miljö och riskfaktorer.

I Bodens kommun finns många sjöar och vattendrag. Vid ökad nederbörd ökar risken för översvämningar med ras, skred och erosion som följd. Boden växer mot Luleå och nya villakvarter har byggts längs med Lule älv, ett område som är sårbart för höga flöden, skriver SMHI.

I kapitlet om miljö och riskfaktorer finns rekommendationer kring utvalda områden, som påverkas av klimatförändringarna.

I fjol somras antogs en fördjupad översiktsplan för Boden och Sävast. 

SMHI:s syfte med idésamlingen där Bodens kommuns arbete med översiktsplanen beskrivs är att sprida erfarenheter och idéer, som alla som arbetar med klimatanpassning kan ta del av.

Lars Andersson, plan- och exploateringschef, tycker det är mycket glädjande och positivt att man på flera håll på nationell nivå uppmärksammar och uppskattar det arbete kommunen har gjort när den tagit fram den nya översiktsplanen.

– Det är också ett tecken på att vi trots att vi är en liten kommun har gjort ett bra arbete. 

Översiktsplanen var nominerad till Planpriset 2019. Planprisjuryn skrev bland annat i sin motivering att ”Boden visar med sin översiktsplan från år 2017 att kommunen tar klimatfrågan på stort allvar".

Vad betyder det att kommunens arbete blir synligt i nationella kanaler, som SMHI?

– Det är ju jättepositivt att vi blir ett gott exempel för andra. Man blir ju glad. 

Lars Andersson påpekar att det är ett lagarbete, men nämner särskilt Emma Lundqvist, som varit projektansvarig, och Sara Chlot, kommunens miljöstrateg som varit delaktig i jobbet kring klimatfrågan.

Karta: Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!