Regeln gäller när en familj har fler än ett barn på förskolan och ett av barnen blir sjukt. Även om syskonet eller syskonen är helt friska får de bara vistas på förskolan tre timmar par dag. NSD har kontaktat de andra kommunerna i Norrbotten och ingen annan tillämpar den här regeln. I andra kommuner får syskon vistas på förskolan sina vanliga tider, förutom när det gäller magsjuka.
Ida Midtgård, 40, har två barn på förskola i Boden och har reagerat på tretimmarsregeln. Hon kommer från Norge och upplever att man där ser förskolan som något som är bra för barnens utveckling, både när det gäller språk och inkludering.
Det blir en kulturkrock.
– Jag tror inte att vår 4-åring alltid vill vara hemma om vår 1-åring är sjuk. Om han får valet att vara hemma, med ett syskon som bara vill ligga och vila klistrat till föräldern som är hemma, eller åka på förskolan och leka med våra fantastiska pedagoger och alla kompisar. Då tror jag han väljer förskolan, säger Ida Midtgård.
Vissa gånger kanske barnet hellre vill vara hemma och då ska det få vara det. Men processen att lämna och hämta ett friskt barn för de tre timmarna kan vara svår att få ihop när man är hemma med ett sjukt barn, tycker Ida Midtgård. Hon tror att föräldrarna därför ofta väljer att ha hemma de friska barnen.
Hon pekar på att Bodens kommun säger att man vill ha kontinuitet för barnet och barngruppen, men tycker det är konstigt att de väljer en lösning som ökar sannolikheten att man håller barnen hemma.
– Om jag ska använda de här tre timmarna ska jag först väcka det sjuka barnet om det sover fortfarande och ta med det ut i bilen i kylan, det är ju oftast under höst och vinter de blir sjuka. Sedan ska jag ta barnen till förskolan, lämna det friska barnet, åka hem, göra något med det andra barnet och sedan hämta det friska barnet igen efter tre timmar, oavsett hur det sjuka barnet har det.
Ida Midtgård tycker att familjen själv ska få bestämma ifall de klarar av att ha flera barn hemma samtidigt när ett av dem är sjuka.
– Det borde vara upp till varje familj till vilken kapacitet de har att ta hand om sina barn, är du ensamstående med tre barn så är det ganska svårt att ha två friska barn springandes hemma när det ena är sjukt.
Hon menar inte att man alltid ska ha sitt barn på förskolan helt utan restriktioner.
– Det ska alltid vara en dialog med förskolan om det är ett barn som har dåligt immunförsvar eller är känsliga för infektioner, då tar man hänsyn till det. Men det ska vara upp till familjerna och inte upp till kommunerna att sätta begränsningar på tre timmar, säger hon.
NSD har ställt frågor om tretimmarsregeln till skolchefen i Boden, Jan-Erik Backman, som inte vill låta sig intervjuas. Istället svarar han via mejl. Bodens kommuns tolkning av barnets vistelsetid är att en vårdnadshavare som vabbar inte är likställt med arbete eller studier, enligt Backman.
"Ibland kanske en annan närstående kan ta hand om det sjuka barnet medan vårdnadshavaren arbetar eller studerar och då har det friska syskonet rätt till sin ordinarie tid. Då vårdnadshavare tar ut föräldrapenning för ett syskon har det andra syskonet rätt till vistelsetid 15 timmar per vecka. Beslutet att det friska barnet får komma till förskolan vid vab är även för att behålla kontinuiteten och komma varje dag."
Vad har ni fått för reaktioner på regeln av föräldrar?
"Jag har inte mött några större reaktioner från vårdnadshavare gällande detta."
Ni är den enda kommunen i länet som har denna regel, vad tänker ni kring det?
"I vilket fall vi är den enda kommunen i länet som har denna regel kan jag inte svara på men det har du kanske undersökt."
Vem är det som sätter riktlinjer, är det politiskt eller rektorer/chefer på förskolor?
"Riktlinjer för vår verksamhet utgår från våra styrande dokument, läroplan och skollagen i första hand men utöver det så är det en rad lagar och lagrum som anger riktning för vår verksamhet. Det finns också lokala styrningar som dels utgår från lokala politiska beslut och dels utgår från rektors inre organisation."