Små och stora belönade på Haradsdagen

Haradsdagen är känd för sina utmärkelser av olika slag. I år gick priset som årets edeforsman till en känd entreprenör och till årets edeforskvinna en nyinflyttad. Även nio byabebisar fick en gåva.

Foto:

BODEN2018-06-13 15:33

Det är Harads byaförening som årligen arrangerar Haradsdagen i början av juni. Som vanligt bjöds det på ett färgglatt karnevalståg som Edek Ung höll i och andra uppskattade aktiviteter. De byabebisar som fötts mellan Haradsdagarna får alltid ett smycke och diplom.

­– I år hade vi nio barn, tre flickor och resten pojkar. Det känns viktigt att visa upp byabebisarna. Får vi fler barn så vi kan också behålla skolan i byn, säger Ann-Christin Viklund, eldsjäl i föreningen.

­­Under Haradsdagen bjöds det också på allt från fika, sockervadd till suovaskebab och utländska hemlagade rätter.

– Vi har haft sjutton försäljare vilket är mycket och många besökare. Jag tror alla varit nöjda med utbudet. Ingen har behövt gå hungrig härifrån.

Naturligtvis utsågs också årets Edeforsman och Edeforskvinna. Byaföreningen har i år lagt över uppdraget till Edek som begärde in kandidater och sedan plockade ut varsin vinnare. De som prisas ska verka i bygden på ett eller annat sätt, bryta ny mark, inspirera andra, vara en innovatör som lyckats med lite utöver det vanliga eller vara en entreprenör som får saker och ting att hända.

Charlotta Lennartsdotter i Svartlå får priset för sitt engagemang att sprida filmkultur i hela Norrbotten, där fokus ofta ligger på den allra yngsta målgruppen. "Denna tös från Täby bidrar även med att sätta edeforsbygden på bolibompadrakens karta, genom att visualisera inbjudande edeforsmiljöer i sina barnprogram. Och med filmfestivalen Vinterljus har hon förhoppningsvis skapat en ny kulturtradition här på orten" lyder motiveringen för årets Edeforskvinna.

– Jätteroligt. Speciellt som nyinflyttad att få den här uppmärksamheten. Det känns som om man blir välkomnad med öppna armar, säger pristagaren.

Årets Edeforsman, Per-Anders Eriksson är entreprenören som inte räds att ta sig vatten över huvudet, om det så gäller datahallar, trädhus, värmeverk eller fritidsbutiker. Eriksson har också i många år verkat inom många olika verksamheter i bygden, och inte minst - stöttat andra som velat verka och etablera sig i bygden." Som initiativtagare till ett redan världsberömt flytande kallbadhus, innan det ens hunnit sjösättas, så är det en ära att här hedra honom och önska honom fortsatt gott flyt", lyder motiveringen.

– Det känns bra. Det brukar ju vara de som jobbar och gör något för bygden som får priset. Att jag får det är väl ett bevis på det, säger Per-Anders Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om