Skyltbråk kring nobelpristagare

Eyvind Johnson-sällskapet lyckades förhindra att författarens stuga flyttades till hembygdsområdet. Nu får de lov att ställa en informationstavla där istället men inte på vald plats.
- Vi känner oss motarbetade, säger nye ordförande Börje Ulander.

En sådan här likadan skylt, som i dag står vid Eyvind Johnsons barndomshem, vill sällskapet med dess ordförande Börje Ulander placera på hembygdsområdet. " Vi får inte  bestämma placering vilket vi tycker är fel. "

En sådan här likadan skylt, som i dag står vid Eyvind Johnsons barndomshem, vill sällskapet med dess ordförande Börje Ulander placera på hembygdsområdet. " Vi får inte bestämma placering vilket vi tycker är fel. "

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-07-14 17:17

För ett tag sedan föreslog moderaterna Owe Ericson, Sten Sander och Gunnar Lindgren att Eyvind Johnson-stugan i Björkelund ska flyttas till kulturområdet vid Överluleå kyrka.

I dag besöker runt 500-600 personer stugan per år. Men de styranden rödgröna ansåg att en flytt innebär att man tappar den historiska kopplingen till platsen. Stugan är en del av nobelpristagarens barndomsmiljö. En kompromiss blev att anta Eyvind Johnson-sällskapets ordförande Börje Ulanders förslag att sätta upp en tavla med historik om Bodens store författare och en vägbeskrivning till stugan. En nästan likadan skylt som i dag är uppsatt vid hans barndoms stuga.

Ett bygglov lämnades in. Sällskapet ville sätta upp skylten mellan utescenen och bagarstugan. Men skylten flyttades till gångvägen, drygt 50 meter bort. Dit inte sällskapet ville ha den. Norrigårdens ägare Kenneth Silverplats och Boden- Överluleå forskningsförenings ordförande Björn Fredriksson har yttrat sig angående skylten.

Norrigårdens ägare ville att hembygdsområdet skulle vara fri från reklamskyltar i hembygdsområdets närhet. Därför hade företaget avstått från öl- och glassreklam.

- Det går ju inte att jämföra budskapet med en historisk Bodenkändis, säger Börje Ulander.

Forskningsföreningen anser att en före detta föreningsordförande inte " blir glad i sin himmel " åt skyltens placering. Föreningen anser att området ska vara fritt från skyltar inne på området men säger inte nej till skyltar vid infarterna. Som i korsningen Idrottsgatan-Kyrkgatan.

- Vi kan inget göra men kommer att överklaga. Skylten ska invigas dagen efter Eyvind Johnsondagen den 30 juli av hans barnbarn.

- Får vi rätt så flyttar vi den, säger Börje Ulander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om