Nicklas Tuorda, jakthandläggare på länsstyrelsen, berättar att ägaren av hägnet för kronvilt i Bredåker fick tillstånd till skyddsjakt under mars månad. Det handlar om cirka 14 vuxna kronhjortar och ett okänt antal kalvar.
I början av sommaren i juni i fjol var det någon som saboterade hägnet och drev ut vuxna kronhjortarna och kalvar därifrån.
Ägaren av hägnet ansökta första gången om skyddsjakt förra hösten. Ansökan avslogs.
Nicklas Tuorda säger att även om avslagsbeslutet inte ändrades efter överklagan så har de därefter talat med Naturvårdsverket och tagit till sig en del andra aspekter. I februari inkom ägaren med en ny ansökan om skyddsjakt.
– I och med den gjorde vi tillsammans med honom en besiktning på plats i Bredåker. Vi besökte lantbruket för att se hur det såg ut och för att få en bättre bild. Det gjorde vi i mitten av februari. Vi konstaterade att de förrymda hjortarna är från hägnet i och med att det inte finns någon naturlig utbredning.
– Vi observerade också en trafikdödad kronhjort och bedömer att de utgör en trafikrisk. De skadar också annans egendom, grodor och skog. Det är utan tvekan så att de tillgodogjort sig på foder och ensilage som tillhör det här lantbruket, vilket medfört en ekonomisk förlust för lantbrukaren.
Samtidigt påpekar han att fodret inte är skyddat överhuvudtaget så vilket vilt djur som helst kan tillgodogöra sig det.
– Vad de har gjort är att det är lagt ensilagebalar på andra sidan väg 97 för att hjortarna inte ska korsa vägen.
Även om länsstyrelsen har kunnat konstatera att hägnet är fritt från tuberkulos så uppger Nicklas Tuorda att man inte kan garantera att rymlingarna är fria även om det är osannolikt att de skulle vara smittade. Det är ingen kontroll genomförd av de djuren.
Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt eftersom myndigheten bedömer att det finns särskilda omständigheter jämfört med annan skyddsjakt på andra vilda djur. I bedömningen ingår att de här djuren är mer vana vid människor och trafik. Därför utgör de en större säkerhetsrisk än normalt.
– Därför är det en rimlig bedömning att de är svårare att skrämma bort än andra vilda djur.
Länsstyrelsen samlade bedömning är att det inte får finnas några incitament till att hägn ska saboteras för att utöka faunan i området för att på sikt tillgodogöra sig på ett nytt vilt.
– Vi gjorde bedömningen att vi kunde bevilja skyddsjakt, säger Nicklas Tuorda.