Det är en väldig brokig blandning från olika yrkesgrupper som samlats till lokförareutbildning i TCCs regi på Lärcentrum i Boden. Norrbottens Media träffar sju av de 26 anttagna elever som började i måndags och är klar med sin 60 veckor långa utbildning i december 2018. Fyra har svenska som andra språk, bland annat
Ahmed Osman från Eritrea som Norrbottens Media skrev om i sommar och hans landsman Abdirahman Said liksom två ryska deltagare.
– Det känns kul att pröva något nytt. Om utbildningen går bra så hoppas man det ska gå att hitta ett jobb, säger Abdirahman Said.
Niklas Larsson och Joakim Helsing, är lärare åt TCC, Transport Competence Center.
– Boden som är en stor mottagarkommun fick statliga medel som är riktade medel till integrationsprojekt. Pengarna har använts dels till rekryteringsprocessen av personer med svenska som andra språk och även till extra lärarlett stöd under undervisningen. Vi har kört en två veckor lång introduktion för dem, men nu kör hela gruppen tillsammans, säger Larsson.
Eleven Jani Ruuskanen, 42, har jobbat med pedagogik, musikerjobb och i butik.
– Lokförare är inte lika socialt arbete, men det känns fantastiskt att få vara själv.
29-årige Jalle Olandersson, har flyttat från Skåne till Luleå för att kunna gå utbildningen i Boden.
– Jag har jobbat bland annat som barchef, bartender och brevbärare sista åren. Min morfar var lokförare så jag ville pröva på yrket jag med. Det blir något nytt och känns spännande.
Jon Andrée, 45, kommer från it-världen där han arbetat några år.
– Jag är arbetslös men har några kompisar som också är lokförare. Kompisarna har nog styrt det här för de säger att de har världens bästa jobb. Sedan såg jag annonsen i tidningen och sökte. Jag är i den ålder när det är rätt tid att byta spår i livet och jag gillar teknik. Jag har alltid varit fascinerad av tåg liksom mitt äldsta barn. Jag har lovat förskolan en tur när jag är klar. Så jag får lite press på mig.
Sara Kristiansson är en av fyra kvinnor i utbildningsgruppen.
– Jag kommer från vården och har jobbat som distriktssjuksköterska som varit tungt. Jag har funderat några år på yrket eftersom jag har en pappa som varit lokförare och flertal kompisar som också är det. Det ska bli skönt att ha ett arbete och bara kunna fokusera på sig själv.
Sofia Jonsson, 28, har tidigare arbetat som tågvärd i sex år åt SJ och Norrtåg.
– Jag kände för en ny roll, där jag kunde ta för mig lite mer som lokförare. Jag trivs bra i tågvärlden och ville stanna kvar där, säger hon.
Första utbildningsveckan kör gruppen igång med "tågspråk för nybörjare".
– Det blir som att läsa språkglosor igen. Efter det går vi vidare med en kort utbildning för att få vistas i spårområde, säger Niklas Larsson.
Läraren tror att eleverna kommer att uppskatta första Lian, eller praktiken lära i arbete som börjar vecka 41. Totalt kommer gruppen att ha 38 veckor teori och 22 veckor praktik.
– Vi har mycket praktik. Första praktiken kommer eleverna att få åka med en förare i en lokförarhytt och följa arbetet. Efter den praktiken så märker man en stor skillnad. Eleverna brukar bli mer inspierade och få en större förståelse för teorin vi håller på med. Det brukar vara glada och peppade elever som kommer tillbaka.
lena.leffler@norrbottensmedia.se