Skomakeriet blev digitalt och kunde öppnas på nytt

Jonas Samuelsson tillika skomakare har öppnat igen. Han ville tillbaka, men funderade på hur. Allt han behövde hittade han på sin arbetsplats - Boden Business Park, BBP. Där inledde han ett lyckat samarbete med två andra företag, som hjälpte honom med en digital lösning.

Skomakar-Jonas är i gång igen. Med hjälp av denna skåplösning och webbshop har han kunnat starta om med skomakeriet igen. "De som är osäkra på den nya tekniken hoppas jag tar hjälp av nära och kära för att jag ska kunna hjälpa dem."

Skomakar-Jonas är i gång igen. Med hjälp av denna skåplösning och webbshop har han kunnat starta om med skomakeriet igen. "De som är osäkra på den nya tekniken hoppas jag tar hjälp av nära och kära för att jag ska kunna hjälpa dem."

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-02-17 09:55

Jonas Samuelsson, Jonas Skomakare AB, stängde sitt skomakeri för att arbetsbelastningen var för hög och han hittade ingen medarbetare. Det var 2,5 år sedan. Efter det har jobbat med annat, men har aldrig riktigt släppt tanken på hantverket.

– Men för att komma tillbaka så måste jag kunna styra kundflödet.

Han tog en omväg och sökte omställningsstöd för att öka sina kunskaper inom fastighetsskötsel. Sedan tog han jobb som fastighetsskötare på BBP. Där fanns kompetensen och han fick hjälp i rätt riktning. Han behövde bland annat hjälp att strukturera sin hemsida, vilket ledde till ett samarbete med Petter Samuelsson, EZ Webb, och Kristoffer Bylund, KBD Teknik.

undefined
Jonas Samuelsson, Jonas Skomakare AB, Petter Samuelsson, EZ Webb, och Kristoffer Bylund, KBD Teknik. Jonas och Petters vägar har korsats förut. Det var Petter Samuelsson som 2005 gjorde Jonas Samuelssons logotype när han startade sin rörelse i Boden. "Att vi lyckats på så kort tid är för att vi inte varit rädda för att prova oss fram."

– Det här är ett tremannaspel med Kristoffers programmeringsteknik medan vi på EZ Webb är mer fokuserade på hemsidelösningar, marknadsföring, film och foto. Vi tog ett helomtag och gjorde en uppfräschning med en tydlig vision hur vi ville profilera varumärket och det blev skomakeriet.se, säger Petter Samuelsson.

Jonas Samuelsson hade en idé att kunderna skulle kunna boka reparationer av honom, så att han skulle kunna styra sin tid. Det är där Kristoffer Bylund kom in:

– Jag träffade Jonas av en slump och vi började prata och han frågade om jag kände till något bokningssystem. Vi började titta på olika varianter av paketskåp och det blev ett gemensamt projekt där vi byggt ihop webbutiken med en skåplösning. Jag har byggt systemet bakom det.

De har skapat ett system där kunden via hemsidan berättar vad hen behöver hjälp med och skickar en bild. Jonas Samuelsson ger kunden ett kostnadsförslag och skickar en betallänk. Ett problem tidigare var att han jobbade i onödan då kunder inte kom och hämtade sakerna de lämnat till honom för reparation.

undefined
För att styra kundflödet har Jonas Samuelsson fått hjälp med en digital lösning. På fyra månader har företagen med gemensamma krafter lyckats gå från idé till verklighet.

När betalningen kommit in så tilldelas kunden ett skåp med kod för att där kunna lämna det som ska lagas. Skåpet står i huvudentrén på Boden Business Park.

– Jag har börjat här för att testa den här idén, säger Jonas Samuelsson.

Han började på försök och bad sina testpiloter om feedback, som gjort att de har kunnat rätta till en del barnsjukdomar.

– Vi bryter helt ny mark. Så det är spännande på alla sätt. Resan har bara börjat. Det ska bli spännande att se vart vi är om ett år, poängterar Petter Samuelsson

undefined
Skomakar-Jonas är i gång igen. Med hjälp av denna skåplösning och webbshop har han kunnat starta om med skomakeriet igen. "De som är osäkra på den nya tekniken hoppas jag tar hjälp av nära och kära för att jag ska kunna hjälpa dem."

På paketskåpet finns en bild på Jonas för att det inte ska vara helt opersonligt.

– Det är coronasäkert, utan fysiska möten. Jag har egentligen inget emot kundkontakten, men behöver ett system för att optimera tiden vid maskinerna, säger Jonas Samuelsson.

När han lagat något lägger han tillbaka det i ett skåp och skickar ett sms till kunden, som kan hämta den när hen vill med generösa öppettider.

– Nuvarande skåp bygger på manuella koder, medan de nya kommer att öppnas med en engångslänk kunden får i mobilen, säger Kristoffer Bylund.

Nu jobbar Jonas Samuelsson förmiddagar som fastighetsskötare på BBP, tömmer sedan skåpet och åker hem till skomakeriet där han jobbar resten av dagen. Mot en extra kostnad åker han hem till människor och hämtar det som ska lagas.

Han är inte främmande för att utöka och kanske även sätta ett skåp centralt i Boden och/eller på en servicepunkt på landsbygden. Han arbetar på en lösning med mobila skåp. Handeln har också visat ett intresse för liknande lösningar.

Skomakare

Skomakarna i Sverige var ursprungligen organiserade i ett skrå, Skomakarämbetet 1474-1848. Att starta en skomakeri krävde inget stort kapital, vilket gjorde att gesäller som hade svårt att starta en verkstad inom skrået ofta startade eget utanför dem.

Fram till mitten av 1800-talet gick skomakarna i allmänhet runt i gårdarna och tog upp beställningar på skor. Anders Andersson skomakare från Kumla ändrade på det genom att göra flera par skor i olika storlekar som han sedan sålde på marknaden. 

Karta: Boden Business Park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!