Skoleleverna i valet och kvalet

Under onsdagen var det skolval för 1 000 elever på Björknäsgymnasiet i Boden.- Valet är för att visa eleverna hur viktigt det är att rösta, säger samhällsläraren Helena Carolin.

Marcus Alhlqvist, fordonsprogrammet på Björknäsgymnasiet röstar i skolvalet.FOTO: Lena Leffler

Marcus Alhlqvist, fordonsprogrammet på Björknäsgymnasiet röstar i skolvalet.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-09-16 06:00
Valförrättare för skolvalet 2010 som pågick hela gårdagen var samhällsläraren och hennes 18 elever som läser samhällskunskap C. Skolvalet i sin tur är ett projekt som arrangeras av Sveriges Elevråds Centralorganisation (SECO) tillsammans med Valmyndigheten och Skolverket. Björknäsgymnasiet hoppades på minst 75 procentigt röstdeltagande på sin gymnasieskola.
- Tittar man på hur klasserna röstat hittills så ser det bra ut. Jag hoppas vi når det målet för i så fall är det en förbättring jämfört med 2006, säger Helena Carolin.
Lånade valskärmar
Inne i Björknässkolans aula står gröna valskärmar uppställda som lånats från Bodens kommun. På ett bord ligger riksdagspartiernas valsedlar. Förra valet fanns det blanka valsedlar där eleverna kunde skriva i andra partier som Sverigedemokraterna.
- Jag tror att de kan underlätta för elever att rösta på Sverigedemokraterna i skolvalet i år eftersom Skolverket bestämt att det ska skickas hit deras färdiga valsedlar. Att tvingas ta en blank valsedel är säkert besvärligare, säger samhällsläraren Helena Carolin.
"Kul att prova"
En av de större grupperna som röstade var fordonsprogrammets tre årsklasser. Markus Ahlqvist,17, går andra året.
- Det kändes kul att prova. Lite hemligt är det väl vad jag röstar på men partiet ligger på vänstersidan, säger han.
Linnea Aaro hade hellre röstat i det riktiga valet.
- Det är klart när man vet vad man ska rösta på.
Erika Alnelid, 18, hade heller inga problem att välja parti.
- Jag röstade på Moderaterna. Det är ingen speciell fråga som styrt, utan helheten. Jag tycker deras politik fungerar för Boden, säger Alnelid.
På valdagen kommer skolvalen som skett i många skolor i hela landet att redovisas i tv och på www.skolval2010.nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om