Han förklarar att det är rektorn på skolan som har ansvaret att agera. Själv var han därför inte direkt inkopplad i ärendet.
– Omedelbart i närhet av händelsen så avstängdes läraren. Föräldrarna polisanmälde och då gjorde rektorn bedömningen att inte polisanmäla. Det var hennes bedömning, säger Magnus Åkerlund.
Borde skolan ha gjort en polisanmälan och inte lämnat det till föräldrarna?– Det är svårt att säga generellt, det är från fall till fall. Självklart måste vi agera med gott omdöme och det är en allvarlig händelse. Det kan vara situationer när vi ska polisanmäla, men i det här fallet gjorde rektorn den här bedömningen. Vi har ingen förvaltningsövergripande policy att vi alltid ska polisanmäla, utan rektor är juridiskt ansvarig och gör bedömningen.
Jobbar läraren kvar?– Nej, under utredningen valde läraren själv att säga upp sig så läraren arbetar inte kvar överhuvudtaget åt vår kommun.
Hur ser du på händelsen?– Så fort det händer saker på skolgården, i klassrummet som gör det otryggt är det inte bra. Eftersom det blev en avstängning så karaktäriseras det som en allvarligare händelse som ska utredas, vilket också gjordes.
Läraren delgavs en skriftlig varning av arbetsgivaren och Magnus Åkerlund säger att det har gått ganska långt när de gör det.
Att få till stånd en rättslig prövning kan i sig leda till skydd för andra barn i andra kommuner om en dömd lärare söker jobb där. Hur ser du på det utifrån det här att polisanmäla eller inte?– Utifrån den reflektionen låter det som en rimlig bedömning. Det är något jag får fundera på om det händer igen. Jag har inte i det här fallet tänkt på det, men det är en klok bedömning.