Hon är ordförande i nämnden och förklarar att de står inför förändringar nästa år som de inte kan styra över, men som får konsekvenser för ekonomin. Nämnden dras redan med ett miljonunderskott.
– Det handlar om digitalisering, som medför ökade kostnader i takt med att vi ska följa den nationella strategin, och utökad modersmålsundervisning.
Enligt Sara Nilsson Bruun behöver de 14 miljoner kronor nästa år, varav gymnasiet behöver tio, och ännu mer året därpå.
– Annars måste vi göra förändringar.
Utöver det har samtliga nämnder och styrelser också fått direkt att förslå neddragningar på 2,5 procent.
Nämnden har tittat på vad den kan dra ned på och det är den icke lagstadgade verksamheten, som till exempel OB-barnomsorgen och kulturskolan.
– Jag tycker det är viktigt att visa på konsekvenserna. Är du ensamstående kvinna som jobbar obekväm arbetstid har du kanske inget annat alternativ. Det är en verksamhet där det finns konstant behov. För oss socialdemokrater är det en viktig fråga, säger Sara Nilsson Bruun.
Hon tillägger att kulturskolan är en del av musikstaden Bodens DNA och är grunden för musikgymnasiet.
– Tittar vi på söktrycket till estet hos oss är det högre än i Luleå och Piteå tillsammans. Och på folkhögskolan (Framnäs reds. anm.) uppger de att våra elever är väldigt väl förberedda. Det har att göra med musiktraditionen i vår kommun.
Björknäsgymnasiet är en verksamhet som går minus.
– Med det utbud vi har, har man räknat exakt på hur mycket lärartid som krävs. Den uträkningen visar att det saknas tio miljoner kronor, säger Sara Nilsson Brunn och tillägger att man ser över hur man kan spara på lokaler.
– Men personalen behövs om vi ska ha de här programmen.
Alternativen är att minska antalet program och inriktningar eller ta pengarna från förskolan och/eller grundskolan.
– Ska man röra dem ska man komma ihåg att det blir personalnedskärningar. Både lärare och förskollärare är bristyrken och vi behöver hålla fast i varenda kotte av dem. Skolan och förskolan har dessutom verkligen behov av att utveckla sina lärmiljöer, säger Sara Nilsson Bruun.
Ska nämnden spara anser hon att de i stället måste dra ned på kostnaderna för lokaler. De har många gamla hus med stora renoveringsbehov. Skolans framtida struktur är under utredning och hon bedömer att det långsiktigt kan vara mer kostnadseffektiv att bygga nytt.
– Det är både utifrån ekonomin och barns rätt att gå i fräscha lärmiljöer. Det är min hjärtefråga. Det gör mig ont att man år efter år inte tycker att det är viktigt. Vuxnas arbetsmiljö värderas högre än barnens. Det är ett feltänk.
Nämnden har även begärt en längre planeringshorisont för kommunens framtida skolstruktur till i vart fall år 2030.
Ett annat problem är kostens stora underskott. Verksamheten påverkas av att socialnämnden minskar antalet vårdplatser.
– Även det vi gör påverkar socialnämnden, så vi har hela tiden en dialog. Vi har ett uppdrag att titta på vad det skulle innebära att ha samproduktion på Björknäs (tillagningskök reds. anm.). Med ganska små ombyggnationer på köket där kan vi leverera kall mat, men då måste man värma den på äldreboendena, säger Sara Nilsson Bruun.
Och då försvinner samtidigt restaurangen på Björken.