"Skitstång" på rastplats upprör bybor

Nöden har ingen lag!Vid rastplatsen i Lassbyforsen togs toaletterna bort för flera år sedan. Det hindrar ändå inte besökarna från att göra sina behov efter fika-rasten.

Foto: Lena Eriksson

BODEN2009-09-02 06:00
Rastplatsen Lassbyforsen ligger cirka tre mil norr om Boden. Den rymmer flera stora bord med bänkar för att äta mat eller fika vid.
Sedan man ätit kanske andra behov uppstår och behöver uträttas vid denna fina rastplats.
Toaletterna togs dock bort för några år sedan.
Sanitär olägenhet
Det som gäller är utetoan som består av en pinne att sitta på för att göra sina behov i en grop i marken.
De kringboende tycker att det borde finnas pengar i Bodens kommun för att fixa denna sanitära olägenhet.
Bodens kommun har huvudmannaskapet för rastplatsen vid Lassbyforsen och har i sin tur lagt ut tillsynen på Råne älvdals ekonomiska förening (Råek) som sköter städningen där en timme per vecka.
Inte acceptabelt
- Råek har pratat med Lassbyns hembygdsför-ening och Sörby turism om hur toalettproblemet ska lösas. Ingen tycker det är acceptabelt att toalett saknas på rastplatsen. Jag vet inte om skitstången är uppriggad där för att visa på problemen, säger Bertil Degerlund, Råeks talesman.
- Råek har en längre tid fört en dialog med Bodens kommun och näringslivsförvaltningen om att återskapa en bättre service på rastplatsen med tanke på turistnäringen som finns, säger han.
Enligt honom uppskattas kostnaden bli 100 000 kronor för att fixa rastplatsen till nästa sommar.
I dag finns de tidigare bortflyttade byggnaderna från rastplatsen på kommunal mark i Gunnarsbyn.
- Vårt förslag innebär att tillsynen skulle driftsättas lokalt. Målet är att kunna måla om och restaurera byggnaderna som ska ha toalett och soprum och föra tillbaka dem till rastplatsen på en trailer. Det ska inte dras in något vatten utan ordnas en miljötoalett med en två meter djup grop i marken, säger Degerlund.
Enligt honom blir det rörliga friluftslivet allt större och även de så kallade frivilliga serviceplatserna ska då befinna sig på en lämplig servicenivå.
Tror på en lösning
- Vi för en dialog med Råek och ska träffas igen
i mitten av september. Skälet till att byggnaderna togs bort beror på att komposteringsbehållaren inte gick att destruktera i kommunens avfallsanläggning, säger kultur- och fritidschef Leif Nordström.
- Jag tror nog att det här kan lösas, men i så fall via kommunen. Vägverket vägrar på grund av att Lassbyforsens rastplats ligger för långt från de större vägarna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om