Skateparken blev succé

Skateparken vid "Röda torget" i Boden har nu öppnat. Alf Wennskog är än så länge mycket nöjd: "Det är roligt att se att en så blandad skara hittat dit."

Johan Johansson, vd på Bodenbo, Michael Elg, ENR, och Alf Wennskog, förvaltningen för kultur, fritid och unga, samt i traktorn Rasmus Skiddi vid den mobila parken.

Johan Johansson, vd på Bodenbo, Michael Elg, ENR, och Alf Wennskog, förvaltningen för kultur, fritid och unga, samt i traktorn Rasmus Skiddi vid den mobila parken.

Foto: LENA TESGTRÖM

Boden2018-06-26 19:08

Den första juni hade den nya skateparken i Boden invigning. Under flera år hade det kommit in medborgarförslag till kommunen om att en sådan var önskad.

– Eftersom Boden växer och staden hela tiden förändras och byggs på har vi fått ägna en del tankekraft på hur en skatepark skulle kunna passa in, säger Alf Wennskog, verksamhetsutvecklare i nämnden för kultur, fritid och unga.

– Skulle vi lägga miljoner på en stor park skulle vi antingen behöva placera den avsides från stan eller vara beredda att riva den inom några år.

Wennskog fastnade i alla fall för idén och började snegla åt street skate-hållet, en variant av skate som fokuserar på trix som går att göra på offentliga platser och som inte kräver stora ramper. Och på den vägen blev det.

I skateparken vid det som kallas "Röda torget", längs med Garnisonsgatan, är det möjligt att åka med allt från skateboard till sparkcykel och rullskridskor. Parken består av ramper och hinder i metall, betong och trä, en speciell sak med denna park är att alla delar är mobila.

– Om vi har något arrangemang i stan där vi vill visa upp ungdomarna kan vi alltså flytta bitar av skateparken. Det är jättebra, säger Alf.

Bodens kommun kommer låta föreningen Svartlågans multisport driva skateparken. Föreningen ska starta verksamhet för olika nivåer och åldrar. När allt det sätter igång kommer ännu en invigning hållas.

– Invigningen den första juni var en lågmäld procedur som vi hade bara för att officiellt tala om att bygget var klart, berättar verksamhetsutvecklaren.

– Svartlågans invigning kommer nog ske med lite mer pompa och ståt.

När detta händer är ännu inte klart.

Rampen varit öppen i närmare två veckor nu och Alf Wennskog är nöjd. De gånger han har gått förbi har det varit mellan en till tio ungdomar på plats.

– Det är roligt att se att en så blandad skara hittat dit. Det är yngre och äldre, tjejer och killar och nybörjare och mer rutinerade, säger han.

Var har alla bodens skatare hållit hus innan ni byggde rampen?

– De har aningen åkt till Luleås steel park eller åkt och trixat på offentliga platser. Efterfrågan på en riktig park i Boden har funnits.

Alf Wennskog ser med optimism på framtiden.

– Nu får det utvecklas härifrån och förhoppningsvis växer det fram till något positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om