Skaparkraft gör livet lättare
En symaskin och en grästrimmer får en ny funktion i Projekt Skaparkrafts installation på Kvarnängen.- Barnen utvecklas otroligt mycket under veckan. De blir duktigare i språket och förstår varandra bättre, och det fortsätter i klassrummet, säger Elena Magnusson, barnens ordinarie lärare.
Deltagarna kommer närmare och förstår varandra bättre. Carine Stephani, 14 år, från Burundi, och Maria Ivanova, från Kazakstan, 15 år.FOTO: Nina Pettersson
Foto: Nina Pettersson
"De vill synas"
- Det viktigaste för mig är att stärka och göra livet lite bättre för de här grupperna. Flyktingpolitiken har en tendens att osynliggöra de här barnen. De vill inte vara undangömda. De vill synas som alla andra i samhället, säger bildkonstnär Lars Lundqvist.
Grunden i projektet är konstformen Landart. Den startades på 1960-talet av konstnärer som bröt sig ut från gallerier och institutioner och gick ut i naturen och gjorde konsten tillgänglig för alla.
Den här gången har projektdeltagarna arbetat med saker från bland annat Återvinningen i Boden och Myrorna i Luleå när de byggt upp installationen.
Hjälper varandra
Margit Schiött har parallellt med detta lett ljudverkstaden, som började med sökande efter ljud tills en ljudbild byggts upp. Denna kombineras ute i naturen med installationen.
- Vi spelar på utsorterade kaffe- och tekoppar, bland annat, säger hon.
Barnen kommer från Burundi, Eritrea, Somalia, Afghanistan, Ghana, Palestina, Kazaktstan och Kongo.
- De fattar snabbt genom att iaktta. De hjälper varandra att översätta, säger Margit Schiött.
Elena Magnusson är lärare i svenska som andraspråk på Korpenskolan.
- För att uttrycka sig behövs språket. Det här är ett sätt att kommunicera och uttrycka sina tankar och känslor på.
Blev del av installation
Den tredje delen i projektet är idrott och det tas in ledare från alla möjliga idrotter. Den här gången är det orientering.
- Jag tycker om sport och fotboll, säger Benjamin Samson, 12 år, från Ghana, vars pappa spelar fotboll
i BBK.
Maria Ivanova, 15 år, tränar och tävlar i löpning.
- Orientering är jättekul.
Vernissagen började med en enkel form av orientering och övergick till konst när barnen blev en del av sin egen installation.
Projektet har blivit vetenskapligt intressant sedan några månader.
- Det krattas hela tiden för en fortsättning. Det verkar som det här bär vidare, säger Lars Lundqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!