Skabb på äldreboende

Skabb har drabbat Ågården. Flera vårdtagare och anställda har insjuknat. Anhöriga upplever dock att ansvariga försökt tysta ned kvalsterinvasionen.- Vi fick bekräftat via prov att det är så först i dag, säger socialchefen Catharina Liljeholm.

Smittskyddsläkaren Anders Österlund, Sunderby sjukhus, har för någon dag sedan informerats om skabben på Ågården. FOTO: Kurt Engström

Smittskyddsläkaren Anders Österlund, Sunderby sjukhus, har för någon dag sedan informerats om skabben på Ågården. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

BODEN2008-09-03 06:00
De som fått skabb har enligt anhöriga inte tagits på allvar. Enligt smittskyddsläkaren Anders Österlund, Sunderby sjukhus, så har han informerats för någon dag sedan om skabben på Ågården.
Ingen anmälningsplikt
- I dag kan en person få skabb om du har nära kroppskontakt med någon som har skabb eller om du använder en smittad persons kläder eller sängkläder.
Däremot kräver smittskyddet ingen anmälan eftersom skabb inte är en infektionssjukdom som är anmälningspliktig.
- Skabb är inte så kul, men det saknas tillräckliga skäl för att anmäla kvalstret som syns utan prover och gräver ytliga gångar i huden som ger klåda.
- På Ågården har flera ur personalen och vårdtagare i olika grupper drabbats, men jag minns inte exakta siffran, säger han.
Omgående behandling
Socialchefen Catharina Liljeholm har inte heller "några uppgifter på exakt drabbade".
- Jag kan bara bekräfta att skabben kommit mig till kännedom i dag. Skabben har inte uppstått på grund av bristande hygien. Däremot vet vi inte i dag källan till smittan, säger socialchefen.
Enligt henne ska det tas prover på vårdtagare och personal och sättas in skabbehandling omgående.
- Det arbetet ska organiseras och ledas av smittskyddsläkaren.
Svår klåda
Från att en person smittats dröjer det cirka en månad innan det börjar klia. Enligt uppgift till NSD finns vårdtagare på Ågården som haft svår klåda över två månader och mer.
Anhöriga tycker att läkarna varit nonchalanta och att skabben borde ha upptäckts tidigare för att motverka ytterligare spridning i stället för att bara prata om "åldersklåda".
- Personalen med ett bra immunförsvar får kanske en lindrigare sjukdom som knappt märks, medan skabben förökar sig lättare på undernärda barn i u-länder och gamla människor som har nedsatt immunförsvar. Gamla kan få stora mängder skabb som brukar kallas norsk skabb, säger smittskyddsläkaren Österlund.
Han säger att skabb och exsem ger likartade symptom och ser ungefär likadant ut på patienten.
- Först behandlas exsemen innan man tänker att "något lurt är det". Det händer inte så sällan att det blir en fördröjning innan skabben bryter ut.
Varför har inte läkare på Ågården upptäckt skabben tidigare?
- Jag kan inte bemöta läkarens diagnoser. Vi har regelbundna läkarkontakter som ska titta på brukarna under sina ronder.
- Vi har nu tagit tag i problemet och ska se över våra hygienrutiner och upprätta en handlingsplan för att förhindra smittspridning. I dag finns inte skabb på andra äldreboenden än Ågården, lovar socialchef Liljeholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om