Sjukskriven politiker vann tvist mot Försäkringskassan

Anna-Karin Nylund (s) arbetade som politiker då hon var sjukskriven. Därför vill Försäkringskassan ha tillbaka 8 000 kronor av henne. Men nu har Nylund vunnit tvisten mot myndigheten.

"När jag förstod vad domen innebar så jublade jag" säger Anna-Karin Nylund.  FOTO: Lena Tegström

"När jag förstod vad domen innebar så jublade jag" säger Anna-Karin Nylund. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2008-10-15 06:00
Det handlar om en enkel frågeställning:
Om en sjukskriven person kan engagera sig som politiker - är hon då så frisk att hon kan arbeta?
Ja, tyckte Försäkringskassan.
Nej, menade Anna-Karin Nylund.
Hon var halvtidssjukskriven från sitt arbete som elevassistent mellan 19 januari 2004 och 20 april 2006. Under perioden arbetade hon med politiska uppdrag under totalt 43 dagar. Bland annat med uppdrag i fullmäktige, kommunstyrelsen, Bodenbo och Beab. När Försäkringskassan fick det klart för sig begärde den tillbaka 8000 kronor i utbetalad sjukpenning.
- Jag trodde att det inte var sant när jag fick papprena från Försäkringskassan. Jag har fått byta handläggare flera gånger, men jag har alltid berättat att jag haft politiska uppdrag, säger Anna-Karin Nylund.
Hon överklagade till länsrätten, som river upp Försäkringskassans beslut i en ny dom. Rätten bedömer att den politiska insatsen måste vara så stor att den liknar ett normalt förvärvsarbete för att sjukpenningfrågan ska påverkas. Nylund behövde inte ens anmäla att hon var politiker till Försäkringskassan.
Hade räknat med avslag
- Jag hade räknat med avslag. Den lilla människan vinner sällan mot myndigheterna. Men när jag förstod vad domen innebar så jublade jag, säger Anna-Karin Nylund.
Ärendet är principiellt intressant eftersom det påverkar människors möjlighet att engagera sig politiskt. Domen visar att även sjukskrivna kan arbeta som fritidspolitiker - utan att få mindre ersättning från Försäkringskassan.
- Det känns otroligt bra. Det här kommer andra att vinna på. Jag går i bräschen, säger Anna-Karin Nylund.
Anna-Karin Nylund är i dag ledamot i fullmäktige och gruppledare i barn- och utbildningsnämnden i Boden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om