Sjuksköterskor rasar

Fem nattsjuksköterskor på Björknäs jourcentral ska få mer arbetstid, men samma lön.- Vi har ett gammalt avtal som vi vill behålla. Vi tycker att vår chef motarbetar oss av prestigeskäl, säger sjuksköterskan Britt-Inger Hedin.

Låt oss behålla vår gamla arbetstid. Joursjuksköterskorna på Björknäs - Eva Hendler-Egefjord, Susann Instedt, Anita Sundholm och Britt-Inger Hedin - gillar inte versamhetschefen Carl-Johan Westborgs arbetsplan.FOTO: Lena Leffler

Låt oss behålla vår gamla arbetstid. Joursjuksköterskorna på Björknäs - Eva Hendler-Egefjord, Susann Instedt, Anita Sundholm och Britt-Inger Hedin - gillar inte versamhetschefen Carl-Johan Westborgs arbetsplan.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-10-22 06:00
Jourcentralens fem nattsjuksköterskor har 75-procentiga tjänster. I dag arbetar tre på kvällen och tar emot jourpatienter, men rycker även ut för att ge ganska avancerande medicinska behandlingar i hela Bodens kommun.
Längre arbetstid
Nu vill verksamhetschefen Carl-Johan Westborg utöka sköterskornas arbetstid med två timmar eller till 36,33 timmar per arbetsvecka.
Samtidigt höjs också beredskapen från tidigare 02.00 till 01.00 för sköterskorna, vilket innebär att de får jobba 1,4 timmar mer per vecka enligt det nya förslaget.
- Vi har i dag 14 kronor per timme i beredskap i hemmet fram till klockan åtta på morgonen. Vilken arbetsgrupp vill jobba för den ersättningen? Beredskapen får vi inte heller räkna in som arbetstid, säger Britt-Inger Hedin.
Samma lön
Arbetsgivaren vill även ta bort utbildningstid som sköterskorna använder till arbetsplatsträffar eller för att lämna in sin jourbil och jourväska.
- Så den verkliga försämringen för oss blir 6,4 timmar. Vi får samma lön oavsett hur mycket vi jobbar.Om man skulle räkna in beredskapen motsvarar det en heltid på dagen fast vi har 75-procentig tjänst, säger Britt-Inger Hedin.
Sköterskorna berättar att de redan prövat andra arbetssätt, som att vara utan läkare på kvällen.
- Men det fick vi inte informera patienterna om. Det fungerade inte och nästa steg blev att ha två sköterskor på kvällen men då riskerades patientsäkerheten, säger Anita Sundholm.
Enligt sköterskorna har de tröttnat på att aldrig få arbetsro och en stabil organisation.
Lyssnar inte
- Vi upplever inte att arbetsgivaren lyssnar eller tar hänsyn till våra åsikter och hur vi upplever arbetssitutionen, säger Eva Hendler-Egefjord.
Höjden av alla förslag var när sköterskorna först fick order att lämna tillbaka jourbilen klockan åtta på morgonen efter sin beredskap för att dagpersonalen behövde bilen.
- Det gick inte eftersom nattpersonalen måste sova elva timmar först, enligt arbetsmiljölagen. Då tyckte Westborg att vi i stället kunde lämna tillbaka jourbilen på natten och själva betala taxin tillbaka hem för att vara i beredskap, säger sköterskorna.
Söka andra jobb
De två senaste träffarna med arbetsgivaren har slutat med ajournerade förhandlingar.
- Vi funderar på att söka andra jobb, för det har gått prestige i att komma till en kompromiss, säger Britt-Inger Hedin.
Verksamhetschefen Carl-Johan Westborg kallar arbetsgivarens förslag för en "harmonisering till arbetstidslagstiftningen".
- Vi måste förvalta skattekronorna på bästa sätt och där ingår även jourtiden. Det är svårt att få fram ett fungerande system. Jag har gott hopp om att vi ska komma överens till slut, säger Westborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om