I entrén på Sunderby sjukhus möter vi Bert Säthergren ,79 år, och hans dotter Victoria Enström. Bert Säthergren sitter i rullstol och har syrgasgrimma. Han är multisjuk med prostatacancer, kol, hjärtsvikt, diabetes och har haft flera har haft flera hjärtinfarkter. De senaste året har de åkt mellan hemmet och Sunderby Sjukhus flera gånger.
– Den kortaste tiden han har varit hemma var 10 minuter sen blev han tvungen att ta ambulans tillbaka till sjukhuset igen, säger Victoria Enström.
När Bert bor hemma har han hemtjänstbesök sju gånger per dag. Han åkte senast in på sjukhus den 25 december på grund av svimningsepisoder, och när NSD möter honom tror både han och dottern att han ska skickas hem från sjukhuset med hemtjänst nästa dag.
Boden Kommun har då nekat Bert Säthergren plats på korttidsboende, något som både Bert själv, dottern Viktoria, och personalen på Sunderby sjukhus reagerat på.
NSD har tidigare rapporterat om att facket Vision anmält arbetsmiljön på socialförvaltningen i Boden. Anmälan gjordes efter att korttidsplatserna minskat – något som lett till ökad belastning på hemtjänsten eftersom fler med stort vårdbehov nu vårdas i hemmet.
– När kommunen gör såhär känns det som att det slår undan benen på mig, säger Bert Säthergren.
Personalen på sjukhuset har också varit i dialog med kommunen och lyft att Berts behov, berättar dottern.
– Läkarna var väldigt eniga om att det inte skulle gå att skicka hem Bert igen utan att han behövde komma till korttidsboende.
– Personalen är helt fantastisk och vi har verkligen lärt känna dem och de har lärt känna oss när Bert har åkt in och ut på sjukhuset under en så lång tid, säger Victoria Enström.
Först verkade det ändå som att Bert skulle skickas hem, Bodens kommun ville inte ändra sitt beslut.
– Jag förstår att en arbetsplats har riktlinjer och regler att förhålla sig till, men hur kan de stå över läkarkompetens?, säger Victoria Enström.
Men dagen innan det var dags så ändrades beslutet och Bert erbjuds plats på ett korttidsboendeplats. Där ska han bo i minst två veckor.
– Det känns så mycket lugnare för alla och även lugnare för min egen själ.
– Just nu sitter han och fikar och ser på tv, han tycker det är superbra och supertrevlig personal och han känner sig verkligen trygg här, säger Victoria Enström när vi hörs på telefon några dagar senare.
Mona Holmström, verksamhetschef för förvaltningsstöd inom socialförvaltningen, svarar via mejl. Hon kan inte uttala sig om det enskilda fallet utan svarar generellt att beslut om korttidsboende tas enligt socialtjänstlagen och utgår från brukarens behov samt kommunens riktlinje.
Maria Persson, verksamhetschef Vård, assistans och korttidsboende, är den som besvarar frågan om det kan bli aktuellt med fler korttidsplatser i Boden framöver.
– Nej något sådant uppdrag har vi inte utan vi har haft ett uppdrag att komma i samma nivå som jämförbara kommuner, då vi har haft för många korttidsplatser här och vårt uppdrag har varit att reducera det med jämförbara kommuner.