Under den isfria perioden har de tagit prover på olika punkter i alla sjöar en gång i månaden. Proverna påverkas även av väder och vind vid provtagningstillfället.
– Den utökade provtagningen har vi bara gjort en säsong. Så för att verkligen kunna säga något om trender behöver man fortsätta provtagningen på samma sätt framöver, påpekar Sara Chlot, miljöstrateg.
Dock kan hon se det tydligaste mönstret i Svartbyträsket. Där har siktdjupet ökat och man ser minskade halter av fosfor och klorofyll, som är en indikation på att mängden alger minskar.
– Än så länge är det inte riktigt samma trend i de andra sjöarna.
De är Bodträsket, Buddbyträsket och Vittjärvsträsket. Där har man inte lagt ned lika mycket åtgärder, som i Svartbyträsket där man har fiskat flest dagar och fortfarande pumpas det in älvvatten.
– Den är dessutom lite mer avskild. Buddbyträsket och Bodträsket hänger ihop och de har andra inflöden, säger Sara Chlot.
Kommunen fick även LOVA-medel (lokala vattenvårdsprojekt) för att inventera vattenväxter i Bodensjöarna. Den utredningen visar att det inte är så bra utbredning av vattenväxter, som skulle behövas för balansens skull. De får fortfarande inte tillräckligt med ljus även om siktdjupet har förbättrats. Allt hänger ihop.
– Vi saknar helt kortskottsväxterna, som bildar mattor på botten. Det finns inte alls några sådana i sjöarna. De binder framför allt bottensedimentet och vi hoppas att de ska återetablerats, men det har inte skett än så länge, säger Nils Hansson, projektledare VA.
Därför, säger Sara Chlot, att de rekommenderar att man följer upp med en inventering igen om tre år.
För tredje året har kommunen med LOVA-medel genomfört utfiskning av vitfisk i stor och liten skala. Totalt i sjöarna fiskade man tagit upp runt 50 ton vitfisk i år, 14 av dem i Svartbyträsket.
Den sammanvägda slutsatsen är att storskaligt reduktionsfiske är en kostnadseffektiv åtgärd.
– Både rapporten om vattenväxterna och den hur bottensedimenten ser ut hänvisar till att det är en metod som fungerar. Alla som har gjort inventeringar i sjön säger samma sak, att reduktionsfisket står överst på listan. Så avsikten är att fortsätta söka medel till ytterligare ett år, säger Nils Hansson.
LOVA har finansierat åtgärden till 90 procent, resten har kommunen stått för.