Den 6 juni 2000 invigde hon, Henry Rova och Mats Johansson verksamheten. Henry har gått ur tiden och Mats är engagerad på annat håll. Så Sally har varit ensam ansvarig de senaste åren. Det inte är någon tvekan att hon nu slutar, men det är med sorg i hjärtat.
– Någon gång måste det ta slut och då tyckte jag att 20 år var lämpligt.
Hon har drivit verksamheten med ett stort personligt engagemang och intresse. Det är tack vare henne som mycket av gammal utrustning, minnessaker och fotografier har tagits tillvara och bevarats.
Hennes drivkraft är alla möten med människor. Hon tar del av deras berättelser och lumparminnen.
– Det är mycket nostalgi.
Sally har satt sin prägel på verksamheten och fortet har till stor del blivit synonymt med henne. Hon berättar att det häromdagen kom ett brev med posten hem till henne där det endast stod "Rödbergsfortet Boden" på kuvertet.
Fortet är öppet året runt och Sally Sundbom har skämt bort sina besökare med att vara tillgänglig nästan dygnet runt. Hon har tagit emot bokningar både på kvällar och helger med kort varsel.
Men hon är 76 år och vill ha tid över till barn och barnbarnet och sitt föräldrahem i Bredåker, som blivit eftersatt och behöver lite kärlek och omtanke. Hon är engagerade Friluftsfrämjandet och har vänner som hon vandrat med.
– I fjol var jag och tre tjejer på en pilgrimsvandring i Spanien. Jag har också vandrat i fjällen tillsammans med ett gäng jag jobbat med.
Men någon sommarsemester har det inte blivit under åren på fortet, för då är det högsäsong. Det kommer omkring 100 besökare varje dag.
– Det är bra att folk anmäler sig i förväg. Det är bra för guidernas skull. Nu tar vi 15 i varje grupp, så guiderna tar fort slut. Tidigare var det 25 i varje grupp, säger Sally Sundbom.
De har 16 guider på listan, men fyra har tagit sommarlov i år. Guiderna har blivit hennes vänner. De har alla en bakgrund inom Försvarsmakten, vilket borgar för kvaliteten, påpekar Sally. De har ett gemensamt guideprogram, men bidrar även med personliga berättelser och anekdoter. Det gör att varje tur inte blir den andra lik.
Varje onsdag i juli har de en mycket populär guidad busstur, som kallas Bodens hemliga platser. Den tar besökarna till Norra fronten där de bland annat tittar på tidigare väldigt hemliga platser, som radiobunkern, varifrån den första radiosändningen i Sverige sändes, fläskmagasinet och ballonghallen.
– Alla guiderna ställer upp jättebra. De är fantastiska och mycket lojala. Det här är nästan heltid för en del.
Boden kommun ska ta över, senast vid årsskiftet, men det exakta datumet är inte fastställt. Verksamheten läggs under Bodens försvarsmuseum.
Sally har nya idéer, som nu kommunen kan få ärva. Bland annat hade de planerat att anlita en lajvförening, att vara aktiv i fortet, och att ordna med guidade cykelturer.
– Vi har bara gjort det vi tycker att vi klarar av, men det finns utvecklingsmöjligheter. Här intill finns Satelliten med två kanoner, likadana som finns i fortet. Där finns förläggningsutrymmen för soldaterna, som hade hand om dem, och en ledningsplats. Det är avfuktat.
När de visade den för ett par år sedan trodde de inte att folk skulle vilja ta sig in i förläggningsutrymmena, men alla skulle in och fota.
– Jag vill att verksamheten ska fortsätta ungefär som den har varit och att man kanske utvecklar lite grann, säger Sally Sundbom.