Sex år av utredningar – ny in- och utfart

Efter många om och men och utredningar för cirka 300 000 kronor har Sanden fått en in- och utfart mot Kyrkgatan.

Maria Kristoffersson är avdelningschef på Bodens kommuns tekniska avdelning och berättar om alla turer.

Maria Kristoffersson är avdelningschef på Bodens kommuns tekniska avdelning och berättar om alla turer.

Foto: Lena Tegström

Boden2022-08-24 16:22

Socialnämnden beslutade 2016 att slå ihop hemtjänstgrupperna och samla dem samt hemsjukvården under samma tak på före detta Sandenskolan.

– De boende insåg redan då att det skulle bli mycket trafik och vi har gjort flera trafikutredningar, säger Maria Kristoffersson, avdelningschef på tekniska avdelningen.

Boende har länge klagat på störande trafik dag och natt. En trafikmätning visade att det på vardagarna passerade 1058 fordon per dygn och under helgerna 533 fordon per dygn. 70 procent av fordonen överskred den högsta tillåtna hastigheten på 30 kilometer i timmen.

Bodens kommun ansökte om en in- och utfart från Smedjegatan till 97:an och den godkände Trafikverket men beslutet överklagades. Länsstyrelsen rev upp det och ärendet återvisades till kommunen.

– Efter det har vi tittat på flera olika lösningar och detaljer, som att göra en tunnel alternativt bygga en ny väg över Kyrkgatan. Det har varit många turer, säger Maria Kristoffersson.

I och med att Sanden ligger på en kulle med en nedfart under viadukten på Kyrkgatan, som dessutom har en gång- och cykelväg längs med gatan och tunnel under 97:an, så är det inte optimalt att ha en in- och utfart där ur säkerhetssynpunkt.

Från början var även räddningstjänsten emot en sådan lösning eftersom Kyrkgatan är en av deras utryckningsvägar.

– Vi anlitade ett konsultföretag 2019 som tittade på vilka trafikköer det blir och trafiksimulerade 40 år framåt i tiden. Efter det tyckte räddningstjänsten att de skulle klara det, säger Maria Kristoffersson.

Hur mycket pengar har ni lagt på utredningar?

– Mellan tummen och pekfingret cirka 300 000 kronor.

I sommar har gång- och cykeltunneln kapats av, så att cyklisterna upptäcks tidigare, och huggit ned björkarna för att ytterliga förbättra sikten mot viadukten. Dessutom har trottoaren breddats och en ny in- och utfart har byggts.

– Det blev en okey lösning men egentligen vill vi inte ha trafik över en gång- och cykelbana, säger Maria Kristoffersson.

Nu saknas det varningsskyltar och sedan ska gatan målas.

– Trafikgruppen kommer också titta på hur vi ska reglera trafiken men mest troligt blir den en in- och utfart. Det minskar trafiken ordentligt på Norra järnvägs- och Bastugatan.

Efter Norra järnvägsgatan byggde kommunen 2019 en separerad gång- och cykelväg för att få ned hastigheten och göra vägen till och från skolan och idrottsanläggningarna trafiksäker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!