Se: Hisnande ballongfärd utöver det vanliga

Försvarsmuseum erbjuder besökarna möjlighet att uppleva en hisnande ballongfärd i VR-projektet Operation Draken. "Vi är nog först i landet som kör tekniken fullt ut med en historisk händelse", säger museichefen Ulf Renlund.

Framåt. Musiechefen Ulf Renlund med fullt fokus. I bakgrunden syns den animerade filmen som han upplever i sin HR-utrustning.

Framåt. Musiechefen Ulf Renlund med fullt fokus. I bakgrunden syns den animerade filmen som han upplever i sin HR-utrustning.

Foto: Lena Leffler

BODEN2017-07-01 07:00

Bakom projektet står Luleåföretaget Samuraj Kommunikation. Det är deras dotterbolag Virtual Light som har konstruerat VR-upplevelsen (Virtual Reality). Ballongfilmen heter "Draken kommer" och är fem minuter lång.

Norrbottens Medias reporter tvingades direkt ned i stolen för en testfärd före intervjun. Det var ett krav. Utrustad med VR-glasögon och hörlurar kan känslan beskrivas som en verklighetstrogen, lite hisnande upplevelse att sväva i luften i närheten av Degerbergsfortet. Tanken med VR-projektet är just att man ska ta sig upp i luften i samma typ av "låtsasballong" som spanade på fienden gammalt tillbaka.

– Vi ville ha en upplevelse kring ballonghallen som är unik för Boden och hur det kunde kännas att åka med spaningsballong för 100 år sedan. Det som är häftigt är att alla museibesökare oavsett ålder kan ta till sig den nya tekniken, säger museichefen Ulf Renlund.

Spaningsballongerna lyfte ganska ofta och deras uppdrag var spaning och eldgivning.

– Soldaterna sköt från Bodens fort. Det kunde handla om ballongspaning mot Ryssland som i Tornedalen bara låg 15 mil bort, säger Renlund.

I ballongfilmen Operation Draken används den senaste tekniken som finns i VR. Det nya är den så kallade motionsplattformen som styr stolen. Norrbottens Medias reporter fick efter ett tag greppa tag i stolsitsen för att inte " falla av".

– Tekniken gör att vi kan styra stolen du sitter på och rörelserna som förstärker upplevelsen, säger Johan Sundkvist.

– Stolens rörelse är ju precis det som händer i själva upplevelsen, de är ju synkade, säger kollegan Tomas Ek.

Bodens försvarsmuseum har betalat 650 000 kronor för VR-upplevelsen. På tisdag blir det premiär för allmänheten.

– Det låter mycket men det är lagt ned mycket jobb. Inte minst research hur det såg ut på den tiden, uniformer, ballongens utseende och hur ordergivningen gavs, säger Johan Sundkvist.

Allt som besökaren ser i VR-upplevelsen har också företaget modellerat upp för hand.

– Det är ingen filmad film utan allting är animerat från grunden. Sedan ska musik och ljud synkas också, säger Johan Sundkvist.

– Det är en utmaning även för oss för det är en helt ny berättarteknik. Har du en film så har du kontroll på publiken. Då visar du det du precis vill visa. Men med den här tekniken så vet du inte vilket håll som besökaren tittar åt, säger Tomas Ek.

Några som varit svårflörtade hittills är alla norrmän som besöker Boden, enligt museichefen.

– Deras krigshistoria gör ju att Sverige krigshistoria känns lite tunn. Men med den här tekniken och upplevelsen kanske de kommer, säger Ulf Renlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om