Dels träffade de Mikael Lindström från H2 Green Steel, del Mats Berg, näringslivschef och vd för kommunföretagen i Boden. Efteråt mötte de upp på en presskonferens där det var fritt fram för media att ställa frågor – som kom att handla mycket om kommunens utmaningar under den kraftiga tillväxten, behovet av arbetskraft, bostäder och infrastruktur och om den ekonomiska situationen.
Eric Palmqvist, SD:s riksdagsledamot från Gällivare, tror att den största stötestenen när det gäller att få arbetskraft till Boden handlar om tillgängligheten till bostäder. Men han ser också en annan tröskel, och då talar han av egen erfarenhet – han flyttade själv från Skåne till Gällivare 2008.
– Den arbetskraft man vill attrahera är ofta högkvalificerad och finns kanske redan i en social kontext i en annan del av landet. Att de väljer att flytta innebär ju inte att deras sociala kontext i södra Sverige upphör att existera, utan man förväntar sig en god fungerande infrastruktur och resor till rimlig kostnad för att kunna åka och hälsa på sina nära och kära.
Här finns mycket att göra, menar han, inte minst när det gäller järnvägen.
En annan aktuell järnvägsfråga är att det är så trångt på Malmbanan att LKAB till och med har pratat om att inte ha persontrafik där, har ni funderat något på det inom SD?
– Jo, men det har vi. Men när det gäller Malmbanan så vet vi att det går att optimera ytterligare. De kontakter vi har haft med Trafikverket visar på att det finns så kallade spöktider, det vill säga tider som är bokade men inte utnyttjas, så det går säker att utnyttja på bättre sätt. Jag tror att LKAB använder det här som ett sätt att trycka på för att få en utbyggnad, säger Eric Palmqvist.
Skulle SD vilja skjuta till pengar till dubbelspår på Malmbanan?
– Vi är för och prioriterar en utbyggnad av Malmbanan, däremot hur den finansiella lösningen ska se ut, där är vi öppna för att titta på olika lösningar, primärt för att det inte ska kannibalisera på Norrbotniabanan som vi också vill färdigställa, säger Eric Palmqvist och nämner som en möjlig lösning att företag går in och skjuter till pengar eller att utbyggnaden lånefinansieras.
I Boden har det kommit larm om att det är svårt att få tag i personal inom äldreomsorgen och det finns en oro för att försörjningsstödet för människor från andra länder ska höjas till närmare 27 000 kronor eftersom man är beroende av dem, vad vill ni säga till de som är oroliga?
– För det första är väl inte vårdyrkena så lågbetalda och lågkvalificerade. Men sedan, principiellt, så har vi väldigt många arbetslösa människor i landet som inte är beredda att ta vilka jobb som helst och det är orimligt om människor ska behöva komma från andra länder för att göra jobb som vi människor som bor och lever i Sverige skulle kunna utföra, framförallt om de flyttar på sig, säger Eric Palmqvist.
Robert Lund, vice gruppledare för SD i Boden, delar uppfattningen att man måste prioritera de som är arbetslösa i kommunen.
Har ni hög arbetslöshet i Boden?
– Nej. Däremot finns det grannkommuner som har det, säger han och tillägger:
– Sedan tycker jag naturligtvis att det är väldigt beklagligt för många av de som faller under taket för den försörjningsnorm som Tidöavtalet satt, jag lider med dem varje dag. Men det, skulle jag vilja påstå, är en facklig fråga. Jag menar, varför är det så dåligt betalt att ta hand om andra människor?