"SD är skånska husvagnspuckon"

Sverigedemokraterna är "skånska husvagnspuckon". Attacken kom från Martin Bucht, Moderata ungdomsförbundets distriktsordförande, mitt under en debatt i en fullsatt skolaula.- Jag syftade på SD:s riksdagskandidater. De är "rednecks i kostym".

"Kul att det blev en diskussion", säger Martin Bucht, 22 år och distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet i Norrbotten.

"Kul att det blev en diskussion", säger Martin Bucht, 22 år och distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet i Norrbotten.

Foto:

Boden2010-09-15 10:42

Under gårdagen hade samhällseleverna på Björknäsgymnasiet i Boden bjudit in lokala politiker från riksdagspartierna samt Norrbottens sjukvårdsparti till två debatter inför söndagens val.
- Det blev en härlig debatt med tusen åhörare i aulan. Engagemanget var stort bland eleverna, säger gymnasieläraren Karl-Erik Eriksson som var debattledare.
"Citera mig gärna"
Även Sverigedemokraterna var inbjudna men ville inte delta. Debatten hettade ändå till när integrationspolitiken fördes på tal - och det var då som Martin Bucht, 22 år och distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet, fällde uttalandet:
- Jag kallade dem "husvagnspuckon från Skåne" med tanke på kandidaterna som SD har på riksdagslistorna. Du får gärna citera mig.
Vad menade du?
- Tja, Sverigedemokraterna är ett viss sorts parti. En annan debattör kallade dem "rednecks i kostym", jag håller med. Problemet är att SD för ett "vi och dom"-resonemang som jag inte gillar. Själva uttrycket kom i stundens hetta. 
Men är det inte samma "vi och dom"-retorik som SD använder mot invandrare?
- Det finns risk för missuppfattningar men jag hoppas att varken skåningar eller husvagnsägare tar illa upp. SSU gör samma sak när de talar om Reinfeldt som "Östermalmare".
Martin Bucht anser att politiker bör använda mer vågade utspel just bland yngre väljare.
"Risk för martyrstämpel"
- På gymnasieskolorna är det smart med färgstarka uttryck, i stället för statistik. Jag har varit med när eleverna går tidigt för att debatten är så tråkig. Viktigast är att skapa engagemang, även om det inte alltid är så politiskt korrekt.
Helst hade han mött en SD-politiker i debatten och diskuterat invandringsfrågan vidare.
- De måste bjudas in, annars får de martyrstämpel. Men det var ändå kul att det blev en diskussion, säger Martin Bucht.
Krister Hammarbergh, Moderaternas riksdagsman i länet, skrattar lätt när han hör vad den yngre partikollegan har yttrat:
- Jag undrar vad Martin har för associationsbanor. Skåne kan jag förstå, men husvagnspuckon... Man måste visa meningsmotståndare respekt, oavsett hur puckade åsikter de har.
Gick Martin Bucht för långt?
- Sverigedemokraterna väcker känslor, vilket är bra, men jag vill inte ha en hockeyläktarkultur inom politiken. Martin borde fundera över sitt språkbruk. Jag ska prata med honom, säger Krister Hammarbergh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om