Sävast byamän överklagar Vägverkets arbetsplan

Sävast byamäns samfällighetsförening överklagar Vägverkets arbetsplan för att bygga om väg 97 hos regeringen.- Vägverket tog miljöhänsyn vid sjukhusbygget och det borde gälla samma här, säger Gösta Harlin, byålderman.

Gösta Harlin, byaålderman  i Sävast.

Gösta Harlin, byaålderman i Sävast.

Foto: Extern

BODEN2010-01-15 06:00
Överklagandet gäller vägverkets beslut om arbetsplanen i december 2009. Vägbygget som beräknas kosta 100 miljoner innebär exempelvis att det blir två körfält i riktning mot Sävast och omväxlande ett eller två körfält i riktning mot Boden. Befintlig vägbredd är 13 meter. Även Rörbron över Sävastån ersätts med ny bro. Det som görs är omfattande ombyggnader och utgrävningar i närheten av Sävastån.
- Vi har redan tidigare klagat på hanteringen av massorna men Vägverket verkar inte ha tagit något intryck utan avfärdar problemen.Nu ska man schakta nära Sävastån för att sänka vägbanan. Det gör att man frilägger mycket lermark.
Svavelsyra
- När Sunderby sjukhus byggdes grävdes det upp lermassor som innehöll svavel. När dessa oxiderade i kontakt med luften bildades det svavelsyra. Det var ett stort problem vid sjukhusbygget och då låg ändå vattnet en bra bit ifrån.
Byamännen vill genom sin överklagan få igenom att regeringen återvisar arbetsplanen till Vägverket med föreskrift att det ska redovisas en bättre detaljlösning.
Kräver redovisning
- Vägverket tänker strunta
i alla lagar och miljön för att spara pengar. Vid sjukhusbygget så forslades de uppgrävna massorna bort. När väg 97 ska byggas om ska i stället dessa massvolymer bara lämnas kvar.
Vi anser att Vägverket ska redovisa på vilket sätt man ämnar ta hand om massorna så att det tillfredställer de lagstadgade miljökrav som finns.
Advokat
Sävast byamän samfällighetsförening har anlitat en advokat som begärt anstånd till 1 februari för att bättre kunna precisera grunderna för överklagandet.
- Visst kostar det en slant med advokathjälp, men det är försumbart. Det vore mer märkligt om man inte utnyttja sina rättigheter att överklaga. Vi kan inte acceptera en lösning som försämrar miljön i Sävastön. Av omtanke om dem som bor där, säger Harlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om