Sätter sitt hopp till Sverige

Hussein är en av de irakier som nekats asyl i Finland och nu sätter sitt hopp till Sverige. Dublinförordningen är dock tydlig, att asylsökande ska behandlas av en enda medlemsstat.

Söker asyl. Hussein, längst till höger, säger att de är optimistiska. Han tolkar åt några av sina landsmän, inte alla känner att de kan ställa upp på bild eller med namn. Hussein är en av dem som lämnat sina fingeravtryck och avser att söka asyl i Sverige.

Söker asyl. Hussein, längst till höger, säger att de är optimistiska. Han tolkar åt några av sina landsmän, inte alla känner att de kan ställa upp på bild eller med namn. Hussein är en av dem som lämnat sina fingeravtryck och avser att söka asyl i Sverige.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-09-06 16:48

Hussein flydde från hemlandet på grund av kriget. Det var i samband med den omfattande flyktingströmmen 2015. Han kom till Helsingfors för ganska precis två år sedan. När Norrbottens Media får kontakt med honom sitter han utanför ankomstenheten i Boden tillsammans med några landsmän, som sökte men inte fick asyl i Finland. Han säger att det enda sättet att få asyl i Finland är om man byter sin religion och blir kristen eller är homosexuell.

Han fick avslag med motiveringen att även om det inte är säkert att återvända till Bagdad så kan han åka till södra Irak.

Han kom till Torneå på tisdagen tillsammans med en grupp landsmän för att demonstrera och synliggöra asylpolitiken som förs i Finland. Han tror att fler kommer att ta sig över gränsen och åka till Boden.

– Vi är här för att regeringen och Migrationsverket i Finland ger så många asylsökande negativt besked. Av 20 personer kanske bara en får stanna, säger Hussein och tillägger att de behandlades som kriminella.

– Jag förstår inte varför. Så fort en polis såg oss så stannade den oss för kontroll. När jag kom till Europa var det för att jag vill leva i fred.

Han säger också att de demonstrerade mot deportationerna i Finland och på det sättet de går till. Han anser att det inte är mänskligt.

– Polisen fängslar människor med handfängsel och midjebälten.

För honom och de övriga han tolkar åt är ett återvändande lika med döden. Han säger att Finland inte bryr sig om dem eller att det pågår ett krig i Irak.

– Jag vill inte vänta på att polisen kommer och deporterar mig. Vi ska söka asyl här. Jag har lämnat mina fingeravtryck. Vi är optimistiska att det här kan ändra vår situation. Vi väljer Sverige som är ett humanitärt land. Inte som Finland.

Jan Tornéus, kanslichef på Migrationsverkets Region Nord, uppger att det på tisdag eftermiddag-kväll till Boden anlände 47 personer, som gått över gränsen från Finland till Sverige i Haparanda. Ett antal är barnfamiljer. Övriga är ensamstående. Samtliga inkvarterades på ankomstenheten som finns i Boden.

På onsdag morgon började Migrationsverket i Boden att jobba med registreringen. Planen är att klara av det under dagen.

– Vi frågar dem om de söker asyl. Vill de det får de lämna in ansökan här i Boden.

Under förutsättning att de söker asyl i Sverige kommer de att flyttas till olika boenden där det finns plats. Ingen av dem kommer att bli kvar i Boden.

– Det går inte exakt att säga var, det beror lite på utgången av handläggningen idag (läs onsdag). Det kan ju vara så att det finns personer som inte sökt asyl i något annat land. Då blir det en annan process och andra boenden som blir aktuella och som de slussas vidare till, säger Jan Tornéus.

Har de, såsom uppgavs under demonstrationen i Torneå, sökt asyl i Finland då handläggs ärendena enligt Dublinförordningen. Den ska, enligt Tornéus, se till att varje enskild asylsökande kommer att behandlas av en enda medlemsstat.

– Är det så att de har ansökt om asyl i Finland så kommer vi med största sannolikhet att få en träff på personernas fingeravtryck när vi kollar det. Det svaret får man på cirka 20 minuter.

Det innebär inte med automatik att de genast skickas tillbaka till Finland, utan Jan Tornéus uppger att alla ärenden prövas individuellt.

– Vi måste också utreda om det för personen finns andra viseringar eller uppehållstillstånd som inte kommer fram i databasen när vi får bekräftat att de sökt asyl i Finland. Vi måste ha en kommunikation med personen. Finns det ingenting annat som säger att vi ska pröva asylansökan i Sverige kommer man att begära att finska myndigheter övertar ärendet igen. Får vi den accepten då ska de verkställas tillbaka till Finland.

Finland är känt för att svara snabbt, enligt Jan Tornéus, men hur många dagar det tar kan han inte svara på.

– När vi får en accept därifrån så kommer vi att börja arbeta omgående på att verkställa dem över till Finland.

Men den sökande har möjlighet att överklaga och domstolens handläggning styr inte verket över. Så det är svårt att säga något om hur lång vistelsen blir här i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!