Säsongen närmar sig – säljracet är igång

Nu stundar snöskotersäsongen. Extra tog tempen på Bodens handlare inför vintern.

Verkstaden. Christoffer Melin, 24, hade en sjuk kollega och extra hektiskt när Extra var på besök i torsdags.

Verkstaden. Christoffer Melin, 24, hade en sjuk kollega och extra hektiskt när Extra var på besök i torsdags.

Foto: Jessica Tervaniemi

Boden2017-10-12 07:00

Märkena avlöser varandra.

Men bakom försäljningarna står företagarna.

Som makarna Kenneth, 51, och Lena Palmér, 49, som driver vidare Sixten Nilssons i centrala Boden. Sixten själv gick bort 2009 och blev 75 år.

– Sixten (Nilsson) startade firman i en källare i Korpilombolo 1968. Då började han repa Husqvarna-motorer. 1970 ville Husqvarna att han skulle flytta till Boden. Då började han i Silvers lokaler bakom Cykel och mek i Boden och sålde alla märken som fanns. Service är a och o. Det är det vi står för, säger svärsonen Kenneth och visar den upprustade verkstaden.

– Sixten levererade motorsågar levererades åt skogsbolagen och det har byggt upp företaget. Nu har vi också en butik. Förr var det fack överallt här, som en labyrint. Med lager åt respektive märke.

Vad är hett inför vintern?

– Lynx nya modeller går sjukt mycket. Men också väldigt många bredbandare och touringskotrar, säger Kenneth Palmér.

Hur hett är det med fyrhjulingar inför vintern?

– Det rullar på. Vi kan få en beställning där någon ska ha bandsats, plogutrustning och vinsch till sin fyrhjuling. Då kostar ett sådant paket 250 000 kronor. Det är en känsla att sälja en sådan produkt. En order på en skoter tar tre–fyra minuter medan jag sitter med en sådan fyrhjulingsoffert i 4–5 timmar. Det är ruskigt roligt att göra en sådan affär, menar Kenneth.

Sista helgen i oktober kommer också skoterns dag, som är ett stort event för alla handlare och då glöder det i orderblocken.

– Vi säljer väldigt mycket under skoterns dag, men det mesta har vi redan sålt på förorder, menar Lena Palmér.

I Bredåker håller Tords Motorservice till – ett stenkast från den nedlagda skolan. Men här är det ingen vardag där arbetarna väntar in stämpelklockan. De anställda kommer från Boden, Harads, Svartlå och givetvis Bredåker.

I fjol kom Ski-Doo med sitt nya 850-chassi, som sålt väldigt bra och satt rusch i butiken.

– För oss är det mountainmaskinerna som står för den stora delen av försäljningen, säger Maria Karvonen, 32, som själv bor i Bredåker.

Hittar folk hit?

– Ja, det är inga problem. Många passerar förbi här på väg upp till fjällen. De hämtar upp på fredag från verkstaden och lämnar in på måndagen, säger Karvonen.

– Vi får inte annonsera utanför orten, men säljer ändå över hela landet. Vi har många kunder från Jokkmokk, Gällivare och Kiruna och de tycker bara att det är skönt att vi inte är inne i stan. Att de slipper köra i stadstrafiken med släp.

Tord själv har gått i pension, men är ofta in och surrar med gamla gänget. Hans son Stefan driver företaget vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om