Sanering leder till konkurs?

Bodensågens ägare Ingemar Nilsson fick inget prövningstillstånd i miljööverdomstolen. Länsstyrelsen kan nu tvinga ägaren att göra en utredning som är inriktat mot en sanering.- Bodensågen riskerar att gå i konkurs om de ekonomiska åtagandena blir för höga, säger Ingemar Nilsson.

Ingemar Nilsson.

Ingemar Nilsson.

Foto: Jan Bergsten

BODEN2009-11-18 06:00
Under rättegången i miljödomstolen, vars dom gav länsstyrelsen rätt angående sitt föreläggande, hävdade Ingemar Nilsson att bolaget redan fullgjort sitt ansvar och att en "schaktsanering oavsett omfattning kommer att leda till att bolaget försätts i konkurs ".
- Jag vill kännas vid att jag bara har sagt att Bodensågen riskerar att gå i konkurs om de ekonomiska åtagandena blir för höga. Bodensågen har bara förelagts att göra ytterligare en markundersökning som jag uppskattar går på 300 000 kronor, säger Ingemar Nilsson.
Bodensågen vill täcka över föroreningen medan länsstyrelsen vill sanera?
- Länsstyrelsen har inte satt ned foten och beslutat om sanering utan bara krävt ytterligare undersökning. Den kan bli aktuell först till sommaren och det rör sig om 8 000 kvadratmeter på området, säger Nilsson.
- Utredningen ska enligt miljödomen vara inne
innan årets slut hos länsstyrelsen, men Bodensågen kan begära anstånd hos miljödomstolen. Utredningen som görs ska vara inriktad mot sanering eftersom länsstyrelsen vill veta mer om vilka miljövinster som görs och om det är rimligt rent ekonomiskt, säger Mats Aunes, länsstyrelsen.
Varsel
I somras varslades sjutton anställda på Bodensågen om uppsägning på grund av "arbetsbrist" av ägaren Ingemar Nilsson. Skälet var att Nilsson och SCA saknade ett långtidsavtal efter årsskiftet. Sju personer har i dag fått sluta. NSD träffade personalen i oktober som var besvikna på hur företagsledningen skötte informationen.
- Utgången i miljöverdomstolen kände vi inte heller till. Jag vet däremot att de tidigare borrat några hål på området för provtagning. Det finns nog inga pengar till en rejäl sanering, säger Håkan Nilsson, facklig förtroendeman på Bodensågen.
Klart med två avtal
En glad nyhet är att Bodensågen i dagarna förhandlat klart med två avtal med SCA. Det skulle i så fall trygga anställningen för tio av de kvarvarande tolv anställda.
- Det handlar om ett kontrakt att vi ska fortsätta i
två år. Ett besked i elfte timmen eftersom de som sagts upp i somras i så fall behöver återanställas och vi måste också förhandla om vilken personal som blir kvar. Det blir trots allt mindre verksamhet på Bodensågen. Vi ska syssla med hyvling och impregnering framöver, säger Håkan Nilsson.
Vad händer med verksamheten om ni nu har nya avtal?
- Jag vill inte kommentera nya avtal med media. Det brukar man inte göra. Personalen är informerad om vad som gäller framöver, säger Ingemar Nilsson.
Bakgrund
Bodensågen ingår i länsstyrelsens lista över de mest förorenade platserna, men några efterbehandlingsåtgärder har inte vidtagits. Såg- och impregneringsverksamhet har bedrivits sedan början av 1950-talet fram till 2004.
Genom åren har spill från tryckimpregneringen och dropp från virket förorenat området med de farliga ämnena kreosot och arsenik.
Bodensågens nuvarande ägare Ingemar Nilsson ville inte godta länsstyrelsens föreläggande att göra en åtgärdsinriktad utredning så att området kan saneras. Han tycker i stället att det räcker med att den förorenade marken täcks över och att området inhägnas. Kostnaden för detta ligger på drygt 1,2 miljoner kronor.
Länsstyrelsen har inte godtagit den lösningen. Skälet är att saneringen ska bli beständig och att åtgärderna ska hålla för flera generationer framåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om