Samverkan en nyckel för sociala insatsgruppen

Sociala insatsgruppen, som jobbar med unga personer som hamnat snett, fyller tio år. ”Vi söker samarbete med andra som vill hjälpa de här unga vuxna att hitta rätt i livet igen. Det gäller bostäder, sysselsättning och fritid. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något", säger Kent Isaksson, områdespolis.

Madeleine Lidberg, Sanna Larsson och Karina Edenhagen från kommunen samt Sarah Ekbom och Kent Isaksson, bodenpolisen, ingår i sociala insatsgruppen, SIG, Lagom till tio-årsjubileet har gruppen tagit över medlingen mellan brottsoffer och förövare, som kommunen är skyldig att erbjuda personer under 21 år som begått brott. Det är åklagare eller polis som initierar ett sådant medlingsärende.

Madeleine Lidberg, Sanna Larsson och Karina Edenhagen från kommunen samt Sarah Ekbom och Kent Isaksson, bodenpolisen, ingår i sociala insatsgruppen, SIG, Lagom till tio-årsjubileet har gruppen tagit över medlingen mellan brottsoffer och förövare, som kommunen är skyldig att erbjuda personer under 21 år som begått brott. Det är åklagare eller polis som initierar ett sådant medlingsärende.

Foto: Lena Tegström

Boden2021-12-03 14:00

Klockan 14-16 på fredag står gruppen i Enter. Den välkomnar föräldrar och ungdomar som vill prata.

Bakgrunden till att Bodens kommun utsågs till projektkommun och startade sociala insatsgruppen 2011 var att kommunen under åren 2009-11 hade många ungdomar med svår narkotikaproblematik, som var tvångsplacerade på olika behandlingshem. Flera dog i överdoser av fentanyl och Spice.

undefined
"Det finns egentligen ingen gräns vilka vi jobbar med, utan det är problemet bakom som vi tycker kan vara värt att tag i", säger Kent Isaksson, områdespolis i sociala insatsgruppen. Han har varit med sedan gruppen startades för tio år sedan.

– Då jobbade en polis och en socialsekreterare 50 procent med projektet. Vi jobbade med tre-fyra ungdomar under första året, säger Kent Isaksson, som varit med från början.

När projektet var slut ville Boden fortsätta arbetet och försökte i olika konstellationer. Det är socialtjänsten som ska driva en social insatsgrupp, men fick inga pengar. Därför var det svårt att få igång ett bra och långsiktigt arbete. Vändningen kom 2017 i och med att öppenvården tog plats i gruppen

– Det blev en solklar förändring. Sedan dess har engagemanget, uthålligheten och kvaliteten förbättrats betydligt, säger Kent Isaksson.

Sanna Larsson, socialsekreterare, gick in som samordnare i gruppen, tillsammans med Madeleine Lidberg och Karina Edenhagen, båda behandlare på TeamStöd. Förutom Kent Isaksson ingår även områdespolisen Sarah Ekbom. Arbetsgruppen jobbar operativt och styrgruppen med deras chefer sätter upp riktlinjerna för det arbetet.

Gruppens arbete har anpassats till den målgrupp de vill jobba med. I den ingår unga personer mellan 13 och 29 år, som har allt från ett destruktivt leverne i riskmiljöer med alkohol och dåligt umgänge till unga personer som begår brott och missbrukar droger.

undefined
"Vi gör nu samtalsbehandlingen och det psykosociala stödet själva", säger Karina Edenhagen, behandlare Team Stöd, och ger en eloge till sin chef som möjliggör flexibel arbetstid så att de kan jobba mer förebyggande.

– Det viktiga är att det finns en vilja till förändring, säger Karina Edenhagen.

En förutsättning är även att personer över 18 och minderårigas föräldrar godkänner att sekretessen mellan polis och socialtjänst bryts, för det är samverkan mellan dem som är framgångsfaktorn.

Madeleine Lidberg och Karina Edenhagen jobbar mer förebyggande och är synliga i ungdomsmiljöer på ett annat sätt nu. De kan också vara med vid polisens insatser. Det gör att de redan är kända ansikten för ungdomar.

– Att få in socialtjänsten direkt där och då är effektivt och givande, säger Sarah Ekbom.

Tre ungdomar har de fångat upp på det sättet. Den operative gruppen bestämmer vilka personer de ska jobba med. Just nu är tio personer aktuella.

– De vill inte leva det här livet, men de har kommit så pass snett att det är svårt att bryta sig ur utanförskapet, säger Kent Isaksson.

– Det är tufft att komma tillbaka in, säger Karina Edenhagen.

Nu väntar nästa tio år och inom socialtjänsten ser de framför sig renodlade heltidstjänster inom sociala insatsgruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!