Samuel Backman sitter i restaurangen i Storklinten och tittar upp mot backen. Fyra snökanoner jobbar på för fullt med att sprida nyproducerad snö i backen. Den nya snön lägger sig över den sparade snön från ifjol. Den som finns kvar.
För oktober var ingen bra månad för snöproduktion och snökanonerna har stått still på grund av värmen. Till glädje för Samuel och hans kollegor på skidanläggningen så har november startat med minusgrader både under dagtid och nätter.
–Det är vädret som bestämmer, konstaterar Samuel.
Han bodde tidigare i Karlsborg vid Vätterns västra strand innan han för två år sedan fick jobbet som säsongsarbetande liftvärd i Storklinten. När han blev erbjuden fast anställning som driftledare på heltid så gick flyttlasset norrut.
Boden och Storklinten med omnejd kände Samuel till långt innan han jobbade sina första timmar på skidanläggningen.
– Jag har min mormor i Bodträskfors, en kusin och tre mostrar i Boden och har varit här på somrarna och under julen, berättar han.
Hemma i Karlsborg jobbade Samuel många säsonger som campingvärd. Det som till slut gjorde att han valde att flytta till Norrbotten var dels jobbet, men även vintern.
– Jag gillar när det finns snö och här finns det mer vinteraktiviteter. I södra Sverige är det mest slask och regn. Samtidigt sedan kändes det kul att prova på någonting nytt i livet och eftersom jag kände folk här sedan tidigare så var det ingen stor grej.
Jobbet som driftledare innehåller många olika uppgifter. Den här tiden på året kretsar mycket kring produktionen av snö.
– Man gör allt utom att jobba i köket kan man säga. Det är ett roligt jobb som inte känns enformigt och man får lära sig nya saker. Men framför allt får man jobba utomhus och nära naturen, säger Samuel.
– Förutom att hålla igång snösystemet så har vi påbörjat arbetet med att förbereda liftar så att alla ska vara klara och redo när vi kör igång säsongen, fortsätter han.
Storklinten har fem liftar och 16 nedfarter. Säsongspremiären är 30 november men redan nu är alpina utförsåkare på plats för sin försäsongsträning. Elitåkare från Sverige och andra länder som Tyskland, Japan och Spanien. Totalt kommer aktiva från runt 26 nationaliteter söka sig till skidanläggningen för att vässa formen.
Vid sidan av arbetsuppgifterna tycker Samuel om mötena med människor från jordens alla hörn. Kontakter som han annars aldrig skulle få. Och så var det ju här han fick köra pistmaskin och snöskoter för första gången i sitt liv.
– Tidigare hade jag bara kört vattenskoter och det är ju inte jämförbart.
Han åker själv utför när han har möjlighet men favoritaktiviteten ägnar han sig åt sommartid. Nämligen cykling. I augusti deltog Samuel och hans kollegor från Storklinten i cykelvasan och han har tidigare cyklat de 68 milen från Karlsborg till Sundsvall.
– Tanken var att cykla hela vägen till Boden men mina knän gav upp. Nu planerar jag att göra ett nytt försök nästa sommar men den här gången ska jag cykla neråt, från Boden till Karlsborg, säger Samuel och skrattar.
Erfarenheten från tidigare försök kommer betyda mycket, tror han. Samuel vet vilka misstag han ska undvika.
– Man får inte vara för ivrig och i stället planera antal mil per dag, och absolut behöver jag träna lite mer innan.
Var ser du dig själv om fem år, är du kvar i Storklinten?
– Kanske, jag vågar inte lova någonting. Jag brukar tänka fem år framåt sedan får man se vad som händer.