Sälj byn - nätet är en bra plats

I helgen hölls ett välbesökt inspirationsseminarium i Gunnarsbyn som handlade om inflyttning och näringslivsutveckling.

Foto: Anjum Naveed

BODEN2008-10-06 06:00
Några som föreläste var Sara Öhman och Helene Sjödin från byn Häggdånger som ligger 1,5 mil utanför Härnösand. I byn bor 550 invånare. På inspirationsseminariet så berättade fyrabarnsmamman Sara Öhman och trebarnsmamman Helene Sjödin om sin egen succé med att locka fler barnfamiljer att välja deras by.
- Inflyttningen gjorde att skolan kunde räddas. Vårt projekt startade för fem år sedan. Det viktigaste var att öka antalet barnfamiljer vilket också skett de senaste åren.
Mindre betalt
- Vi började med våran egen bekantskapskrets för att se om det fanns det några blivande inflyttare. Sedan inventerade vi husobjekt i bygden. Det är viktigt att förankra förändringsarbetet både hos bybor och politiker.
- Det handlar ju också om bybor vill sälja till en barnfamilj och kanske få mindre betalt för huset bara för att byn ska leva vidare, säger Helene Sjödin.
Blocket är också en bra plats att annonsera efter barnfamiljer på.
- Vi fick 35-40 svar bara på några veckor. Vi har sedan skrivit, mailat , visat hus och tomter. För vissa intresserade har det gått fort medan det tagit två år för andra att flytta hit. Det gäller att aldrig släppa kontakten, berättar Helene Sjödin.
Skolan räddades
Häggdångers skola räddades efter decennier av nedläggningshot och öppnade som kommunal friskola för ett år sedan. Det har också öppnat ett dagis i byn som det är kö till. Inbjudne föreläsaren samhällsbyggnadschefen Leif Kratz berättade att Rättsviks kommun med sina 11 000 invånare de sista fem åren varit bland de tio främsta kommunerna i landet när det gäller inflyttning.
- Politikerna har varit tydliga med att inga skolor ska läggas ned. Det skapar trygghet hos dem som bor där och alla inflyttare. När barnantalet minskar måste man vända på problemet för att inte göra folk oroliga. När man säger att skolan ska renoveras så ökar barnantalet, säger Kratz.
Ständig dialog
Det förs också en ständig dialog mellan byarna och politiker när det gäller samhällsutvecklingen just för att trygga elevunderlaget för skolorna.
- Vi har också sett till så att det finns mark och tomter till de som vill flytta in till kommunen.Vi har också mycket möten mellan politiker, tjänstemän och bybor. Det är byborna som sätter agendan och vi för rundabordssamtal, säger Leif Kratz.
Under lördagens seminarium föreläste även Teo Härén Sveriges bästa talare 2006 och Bodens näringslivschef Jeanette Nilsson om landsutveckling genom företagande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om