Jenny Molvin, kommunikationschef på H2GS, förklarar att hans förslag bygger på antaganden, som inte är korrekta.
Bodens kommun har utformat ett förslag till detaljplan för ny väg och järnväg till stålverket. I det möts järnvägsspåren från norr och söder i en triangel mellan Södra Svartbyn och Gruvbergsområdet.
Egon Palo föreslår, att man istället ska nyttja den tvåspåriga driftplatsen Sävastklinten för tågmöten. Han hävdar, att det är möjligt eftersom det går att backa tåg och påstår, att tidsåtgången blir 10-15 minuter för tåg norrifrån. Det är en grov underskattning, anser H2GS, som backas upp av Trafikverket.
– Det är inte tillåtet att backa på ett trafikerat huvudspår av säkerhetsskäl, utom i nödfall. Att göra lokrundgång tar cirka 30 minuter när det är varmt och i värsta fall 1,5 timme när det är kallt, eftersom bromsarna måste testas varje gång. Det skulle bli fruktansvärda kostnader att frakta malmen i stället för att köra rakt in i området, lossa lasten och köra därifrån, säger Anders Wahlberg, planerare på Trafikverket Region Nord.
Han har ingen exakt kostnadsberäkning, men säger att det skulle knäcka alla kalkyler.
Jenny Molvin förklarar, att det dessutom skulle innebära att en stor påverkan på kapaciteten på enkelspåret mellan Boden och Luleå.
– Spåret skulle låsas upp flera timmar varje dygn.
Det skulle kräva fler spår vid driftplatsen. Då måste man bygga om den, vilket kräver en järnvägsplan, uppger Jenny Molvin. Enligt henne skulle enbart planeringen ta flera år och färdigställande skulle i bästa fall ta fem-sex år.
– Trafikverket har ingen budget för det, säger Jenny Molvin och tillägger, att Egon Palos beräkning att det skulle spara på 50-100 miljoner kronor också är gravt underskattad.
Hans alternativa lösning ger dessutom små miljövinster, eftersom det inte blir någon vinst på den totala spårlängden. H2GS har redan prövat och förkastat förslaget i dialog med Trafikverket.
– Att göra lokrundgång i Sävastklinten skulle kräva ytterligare två långa spår och sex spårväxlar. Det kostar cirka 300-400 miljoner kronor med byggstart tidigast 2028-2030, säger Anders Wahlberg och tillägger, att det krävs elkoncession och expropriation för att flytta flera stora kraftledningar och även kan komma att behövas fler lok och vagnar.
Kostnaden för ett nytt malmspårset uppgår till cirka 300-400 miljoner kronor.