Lång kötid drev dem att själva betala NPF-utredning

Efter flera påtryckningar och lång kötid på BUP fick oron för tioårige Emils skolgång och mående föräldrarna att söka privat vårdinstans för diagnosutredning. Kostnaden landade på 38 000 kronor som de själva fick betala.

Det helt horribelt att vi ska betala själva. Men grunden till det är för att tidsaspekten inte tas på allvar. Detta behöver ske snabbare annars måste vi göra sådana här saker för att få det att fungera, säger Linn Sandberg.

Det helt horribelt att vi ska betala själva. Men grunden till det är för att tidsaspekten inte tas på allvar. Detta behöver ske snabbare annars måste vi göra sådana här saker för att få det att fungera, säger Linn Sandberg.

Foto: Alice Sangwill

Boden2022-06-26 06:00

Redan i december 2020 tog familjen kontakt med sin hälsocentral i Boden där de direkt fick en remiss till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Norrbotten. I januari 2021 var de i kontakt med BUP första gången för att säkerställa att de stod i kö för en utredning.

– Där var första svaret att det var väldigt långa köer. Sen började hela rullen där, och situationen både hemma och i skolan blev värre och värre, säger Emils mamma Linn Sandberg. 

Familjen fortsatte söka kontakt med BUP och även andra enheter inom Region Norrbotten men utan resultat. Samtidigt växte oron för då nioårige sonen Emils hälsa och skolgång. 

– Redan då förstod vi att han inte kommer klara grunderna han behöver i trean för att gå vidare till fyran, därför var det så viktigt för oss att få det här gjort innan han skulle börja mellanstadiet. Vi låg på väldigt mycket och tyckte att det borde var en självklarhet att få hjälp så snart som möjligt. Det är ju en trasig familj och framför allt ett trasigt barn det gäller. 

För att minska trycket på BUP i Norrbotten, vars köer för NPF-utredningar har varit långa i många år, har sju privata företag utfört utredningar för regionens räkning

Linn Sandberg berättar att detta var något de efterfrågade när de väl fick kontakt med region Norrbotten. 

– Det var det första vi sa, vi har hört att man kan åka någon annanstans och få en utredning gjord och vi behöver det.

Men ingenting hände vilket resulterade i att familjen började kontakta flera olika privata vårdgivare. 

– Det började brinna i knutarna. Vi måste få det här så Emil kan få starta upp sitt mellanstadie med adekvat hjälp och vi förstod att det var någonting. 

– Sen syntes det på Emil också att han inte mådde bra i den situationen. Att alltid komma hem och veta att det hade kommit ett mejl från skolan att han hade gjort si eller så, säger pappa Eric Swärdh. 

I maj förra året fick familjen kontakt med Smart psykiatri i Stockholm, ett av de privata företag som regionen erbjuder, där en utredning påbörjades månaden efter. Utredningen kostade 38 000 kronor, något de själva fick betala. Plus övriga kostnader för resa och boende. 

– Det är helt orimligt att vi gör en utredning och betalar privat på grund av långa köer när det finns ett upphandlat avtal som erbjuder hjälp inom en månad från första kontakt, säger Linn Sandberg. 

Sonen Emil fick diagnosen medelsvår adhd samt trots-syndrom. Totalt har familjen betalat omkring 45 till 50 000 kronor. Linn Sandberg berättar att under besköket på Smart psykiatri reagerade företaget på att de fick betala för utredningen själva då de haft andra familjer som blivit ditskickade genom regionen. 

Efter mejlkontakt med region Norrbotten fick de till svar att de inte kommer få pengarna tillbaka och i våras anmälde familjen ärendet till patientnämnden. 

– Vi känner någonstans att det har blivit fel hela tiden. Det som har stört extra mycket är att regionen har haft avtal med Smart psykiatri sedan 2018. Jag har skrivit ut hela avtalet och läst igenom det, och de har avtal på precis det som vi efterfrågade, säger Linn Sandberg. 

Även kötiden hos BUP är någonting som har bidragit till en stor stress för familjen. 

– Någonstans tycker jag att det är så viktigt att få fram vad tidsaspekten gör i det här, i de här otroliga väntetiderna. När en skolgång börjar bli lidande då är man till slut orolig att man ska få ett barn som vägrar gå till skolan och hamnar utanför redan från start, fortsätter hon. 

Efter att Emil fick sin diagnos har vardagen förändrats till det bättre.

– Det går inte att jämföra Emil i dag med innan han fick diagnosen, när vi fick medicinering och allt började fungera, när alla bitar började falla på plats. Skillnaden är att han lyckas varje dag i skolan numera, han kommer inte hem och är moloken på ett sådant sätt som det blir när du alltid får höra att du gjort fel eller att du bråkar, säger Eric Swärdh. 

Men familjen har fortfarande en viss oro för framtiden bland annat gällande receptförnyelsen av Emils mediciner. Då han är en av dem som förflyttats från den privata mottagningen Hermelinen till BUP. 

– Den kön som redan var lång den blev ju gigantisk. Där är vi någonstans utan någon läkarkontakt eller vårdkontakt alls. Vi har ingenstans att vända oss, säger Linn Sandberg.  

NPF-diagnoser

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Några är adhd, autismspektrumtillstånd (AST) och Tourettes syndrom.

Första juni i år bildades en ny enhet för patienter med NPF-problematik. Detta skedde i samband med omorganisationen av BUP i Norrbotten till länsklinik. BUP står för Barn- och ungdomspsykiatri. Sex psykologer har anställts vid den nya enheten, som är en länsklinik för hela Norrbotten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!