På måndagen undertecknades en ny överenskommelse om samverkan med fyra övergripande områden.
Insatser mot droger, riskmiljöer och särskilt brottsutsatta områden.
Trafik- och störningsreglerande insatser.
Stöd till tidiga insatser bland ungdomar i riskzonen.
Att bygga förtroende för myndigheterna och därigenom verka för ökad tolerans och tillit.
Claes Nordmark konstaterar, att pandemin kan ha haft en bromsande effekt på brottsligheten, men oavsett vad det beror på syns en tydlig och positiv trend. Han poängterar, att det både behövs förebyggande åtgärder för att bekämpa orsakerna till att människor begår brott, såsom droger, hopplöshet och utanförskap, och insatser för att bekämpa brotten som sådana.
Kent Isaksson, områdespolis i Boden, uppger att man nu byggt upp en bra samverkan mellan kommunens, polisens och civilsamhällets olika enheter.
– Vi jobbar tillsammans mot gemensamma mål. Det gör att vi kommer in tidigt när det gäller problematik kring vissa ungdomar och unga vuxna som har det svårt. Vi har hamnat rätt just nu.
Kommunen och polisen har en tidigare överenskommelse om samverkan från 2018. Den de nu skrivit på är en fortsättning och utökning, enligt Johan Gröhn (C), kommunalråd.
– Nu när vi ska bli fler och vill att människor bosätter sig i Luleå och Boden så är den upplevda tryggheten jätteviktig.
Därför anser han, att det är viktigt att angripa problemen på ett systematiskt sätt.
– För oss i kommunen innebär det att vi riktar våra tidiga insatser inom skolan och socialtjänsten, men möjligheten att utbyta information med polisen är också viktig för de har en fördjupad bild.
Petra Hinterthaner, lokalpolisområdeschef Luleå/Boden, anser att den nya överenskommelsen är en utveckling av samarbetet.
– Vi utgår från en gemensam lägesbild och har en struktur på vår samverkan. Det är jätteviktigt att vi samordnar våra insatser för att vi ska vara så effektiva, som möjligt så att vi får ut det bästa av det vi har.
Kent Isaksson beskriver hur polisen och socialtjänsten jobbar tillsammans för att kartlägga personer med riskbeteende för att kunna fånga upp dem och hjälpa unga människor med narkotikaproblem till ett drogfritt liv.
– Det är ett långsiktigt arbete som utvecklas hela tiden.
Claes Nordmark tycker, att den är en mycket bra grund att stå på.