Så ska Boden lösa personalkrisen i skolan

Bodens kommun är proaktiv och har inom vuxenutbildningen startat yrkesutbildningar för ett par av yrkesgrupper inom skolans verksamhet. "Det måste finnas en väg framåt", säger Petronella Sirkka, för- och grundskolechef.

Petronella Sirkka, för- och grundskolechef, och Maria Rendahl, rektor på vuxenutbildningen, berättar om två helt nya yrkesutbildningar för att lösa en del av personalbrist på förskola och fritids.

Petronella Sirkka, för- och grundskolechef, och Maria Rendahl, rektor på vuxenutbildningen, berättar om två helt nya yrkesutbildningar för att lösa en del av personalbrist på förskola och fritids.

Foto: Lena Tegström

Boden2023-01-12 09:59

Skolan i Boden liksom i hela Sverige står inför en framtid med stor personalbrist både inom för- och grundskolan. Det gäller alla yrkesgrupper inom utbildning; barnskötare, förskollärare, fritidspedagoger, lärare och skolledare.

– Då kontaktade vi från vår del av förvaltningen Maria Rendahl (rektor vuxenutbildning reds. anm.) och frågade om vi kan göra någonting, eftersom vi inte hittade den utbildningsformen som vi vill ha, säger Petronella Sirkka.

Vuxenutbildningen har skapat två helt nya utbildningar för barnskötare och resurspedagoger på fritidshem.

– Det är en arbetsplatsintegrerad utbildning där deltagarna är inne en dag här på skolan och får en teoretisk bas. Fyra veckodagar gör de praktik ute på sin arbetsplats. Dit får de med sig uppgifter, som de ska lösa på plats, förklarar Maria Rendahl.

undefined
"Vi sitter på verktygen själva. Vi har en vuxenutbildning som kan kan erbjuda yrkesutbildning på gymnasial nivå och har ett nära samarbete", säger Maria Rendahl, rektor, till höger om Petronella Sirkka, för- och grundskolechef, i Bodens kommun.

Petronella Sirkka tillägger att det finns många, duktiga anställda på kommunens fritidshem, men alla är inte beredda att flytta för att studera tre år till fritidspedagog.

– Mycket kan man göra digitalt, men inte allt. Vi tittar också på ett tvärtom-perspektiv, om det kanske finns personal som är beredd att flyga upp hit för att examinera studenter här på plats.

När det gäller förskolan i Boden är situationen inte lika akut, men kommunen håller på att bygga ut antalet platser. Ny- och ombyggnationerna tar höjd för att klara15 platser per avdelning och möta inflyttning. Boden står även inför stora pensionsavgångar.

– Vi kommer ha ganska stora hål om vi inte gör något, säger Petronella Sirkka.

15 har kommit in på vardera utbildning. Barnskötarna har redan börjat och läser nu en grundläggande vårdkurs för att bland annat kunna möta barn med exempelvis diabetes och påbörjar de pedagogiska kurserna senare. Resurspedagogerna börjar den här veckan.

Deltagarna rekryteras bland annat från en ny personalgrupp.

– Vi har sökt obehörig personal, som vill pröva att arbeta på förskolan och vikarierar inom vår verksamhet. Vi har förut inte tagit emot personal på det sättet. Om de är intresserade att arbeta hos oss och är intressanta för oss, så erbjuder vi dem den här utbildningen på vuxenutbildningen, säger Petronella Sirkka.

Hon berättar att en del av dem har kommit in den vägen.

– Får vi in fler barnskötare kanske några av de ordinarie eller nya vill bli förskollärare.

undefined
"Vi behöver kompetensutveckla hela personalstyrkan inom utbildningssektorn från det lilla barnet upp till den unge vuxne. Det finns många, mycket bra kurser inom kommunal verksamhet som fortbildning", säger Petronella Sirkka, för- och grundskolechef i Bodens kommun.
Karta: Bodens kommun Lärcentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!