Så blir framtidens skola i Boden

Utbildningsnämnden har beslutat att det ska byggas en ny skola, Centrumskolan. Det blir en högstadieskola, som ska ligga intill gymnasiet. "För några år sedan stängde man Sandenskolan och nu ska man bygga en helt ny 7-9 skolan", ifrågasätter Rigmor Åström (M).

Stureskolan har infört läx- och provförbud.

Stureskolan har infört läx- och provförbud.

Foto: Lena Tegström

BODEN2018-04-15 17:44

Stureskolan ska i sin tur byggas om till en f-6-skola.

– Anledningen att vi gör så här är att det finns så stora reparationsbehov på Stureskolan. Om man skulle vara tvungen att utrymma den för att reparera skulle logistiken inte fungera. I stället bygger man först en 7-9-skola vid Björknäsgymnasiet och flyttar eleverna dit. Det har pratats om att den ska ligga någonstans mellan Norrigården och den befintliga gymnasieskolan. Sedan bygger man om och anpassar Stureskolan, förklarar Britt-Marie Loggert- Andrén (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Förvaltningen har utrett grundskolan 2018-2025. Utredningen utmynnade i flera förslag som majoriteten i nämnden fastställt (se faktaruta). Moderaterna har reserverat sig.

Vilka barn ska gå på Stureskolan?

– Det finns inga planer på nedläggning av någon skola i det här förslaget. Det är mera att man ändrar upptagningsområden för att minska segregationen, säger Britt-Marie Loggert-Andrén.

Enligt henne kommer skolan ta emot elever från Vittjärv, Bodforsen, Sveafältet och centrala stan.

– Det kommer ändras successivt.

Vad händer med den Prästholmsskolan?

– Det finns inga nedläggningsplaner, men eleverna där blir färre i och med att Sveafältets elever kommer flytta in på den nya Stureskolan.

Tanken är att flytta särskolan Pusslet till Prästholmen för att personalen ska kunna samverka med särskolans verksamhet som redan finns där.

Däremot har man ännu inte beslutat var undervisningsgrupp för elever inom autismspektrumspektrum, som idag finns på Stureskolan, ska flytta. Det gör man först nästa år.

– Man vill titta på var det passar bäst för de eleverna, säger Britt-Marie Loggert-Andrén.

Rigmor Åström är kritisk.

– De har inte utrett en f-9-skola. Det tycker jag är märkligt för vi har tappat elever från den kommunala skolan till Norrskenet och Fria Emilia. Det är en signal om att föräldrarna tycker det är bra med f-9-alternativet.

Hon påpekar att språkvalen ska ske tidigare. Eleverna ska läsa språk i sexan.

– Kanske man ska bryta tidigare med mellanstadiet så eleverna får integreras med högstadiet på ett annat sätt, eftersom de behöver tillgång till personalen. Det utreder man inte heller, säger Rigmor Åström.

Dessutom tycker hon inte att man beaktat att det kan blir fler friskolor.

– Vi vet inte om de tänker lägga ned skolor, för det har de inte talat om. De har till exempel inte sagt något om Unbyns skola. Tidigare har man talat om samverkan med Avan, men där är det fullt. Svartbjörnsbyns skola eller Fagernäs vet vi inget om heller. De vill väl inte säga så mycket före valet. Vi får se.

Skolan och pengarna

Mårängsskolan, f-6, byggs om och till, inflyttning 2022. De får även en ny idrottshall.

Det byggs en ny skola och idrottshall, 7-9, intill Björknäs med projektnamnet Centrumskolan, inflyttning höstterminen 2022.

Stureskolan ska byggas om till en f-6 skola, inflyttning 2023.

Brönjaskolan byggs om och till. Den utökas med årskurs 7-9, inflyttning höstterminen 2023.

Särskolan Pusslet flyttas till Prästholmskolan, inflyttning höstterminen 2023.

Tillsammans med utbyggnaden av förskolan begär utbildningsnämnden en utökningen av budgeten kommande tre år, 2019-21.

Investeringarna blir år 2019, 40,5 miljoner kronor. 2020 blir de 186,7 miljoner och 2021 blir de 264,8 miljoner kronor.

Nämnden begär en utökning av driftbudgeten med drygt 3 miljoner kronor 2019, 3,9 miljoner 2020 och 14,9 miljoner 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om