De har skrivit till försvarsministern Peter Hultqvist.
– Vi har en god militär infrastruktur i vår region med närhet till flygkommunikationerna vid Luleå Airport, vilket gör att vår region lämpar sig väldigt bra för någon form av NATO-ledningsfunktion, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande i Luleå.
Claes Nordmark, kommunstyrelsens ordförande i Boden, bedömer att det är av vikt att Nato har ett ledningskontor i länet av strategiska skäl.
– I dagsläget är Nordkalotten genom Norge en del av Nato. Om Sverige och Finland blir Nato-medlemmar så kommer hela Nordkalotten vara en del av Nato.
Området spelar en mycket militärstrategisk viktig roll i hela Europa och då är det rimligt att Nato förlägger en ledningsfunktion på Nordkalotten, påpekar Nordmark.
– Vi tycker att regeringen ska arbeta för att så sker. Vi har flera olika truppslag, flyg och olika stabsfunktioner i Norrbotten. Vi ligger nästan mitt på Nordkalotten och därför tycker vi att en sådan ledningsfunktion borde förläggas här.
Erik Bergkvist (S), EU-parlamentariker från Västerbotten, går längre och föreslår att Nato placerar en militärbas i norra Sverige. Claes Nordmark menar, att lednings- och stabsfunktion bör prioriteras i första hand.
– Frågor om baser tillhör mer nästa steg, däremot kommer säkert Nato delta i fler militärövningar i Norrbotten. De övar här redan idag så det är inget konstigt med Natos truppnärvaro, säger han.
Nordkalotten har även strategisk betydelse för Ryssland. Kan det här provocera Putin ytterligare?
– Det är mycket möjligt, men vi kan inte anpassa oss efter vad Putin tycker. Det ska inte påverka hur vi väljer att organisera oss på svensk mark. Vi är en självständig nation, som valt att söka medlemskap i Nato, säger Claes Nordmark.
Han och Carina Sammeli tycker även, att det är hög tid att Försvarsmakten etablerar Stridsskola Nord Boden.
Norra militärregionen omfattar de fyra nordligaste länen och utbildar hemvärnsförband. Överste Lars Karlsson är militärregionchef.
Bör man även förstärka ledningsfunktionen inom det svenska försvaret i norr?
– Ja, det ser jag som nödvändigt både med och utan ett Nato-medlemskap av strategiska skäl, säger Claes Nordmark.
När nedrustningen av det svenska försvaret inleddes var Bodens garnison landets största med fem förband, det enda som inte fanns var trängtrupper.
Behöver man ytterligare truppslag och bygga upp vinterförmågan igen?
– Det är absolut nödvändigt, att hela Försvarsmakten har vinterförsvarsförmåga.Två truppslag som vi ställer krav på måste tillbaka till Boden är ingenjör-och signaltrupper. I dagens krigföring är de absolut nödvändiga och därför behöver de finnas här fysiskt på plats.
Tycker du att även Musts närvaro behöver förstärkas?
– Ja, för närvaron av främmande makt som inhämtar underrättelser sker inte bara i Stockholm utan även i norra Sverige, inte minst när stora militärövningar äger rum. Så vi får inte vara naiva, utan måste ha motsvarande funktioner. Främmande makt verkar i hela Sverige och vi måste ha koll på vad de gör, säger Claes Nordmark.
Luleå och Boden har en stark tradition av militär närvaro genom försvarsgrenarna flygvapnet och armén.
– Vi, Boden och Luleå, är beredda att ställa upp när Försvarsmakten skalar upp sin verksamhet och därför driver vi också frågan om en Nato-ledningsfunktion.