S satsar framåt - med fler jobb

Nu satsar socialdemokraterna i Boden framåt och har lämnat personbråken bakom sig.- Fler jobb står högt på vår kommunala handlingslista. Näringslivsförvaltningen borde ombildas till ett etableringskontor, säger Torbjörn Lidberg (S).

BODEN2010-03-26 06:00
På arbetarekommunens årsmöte i helgen antogs det kommunala handlingsprogrammet för åren 2011-2015.
Det som är viktigast för Bodens socialdemokrater är jobben. Partiet vill att näringslivsförvaltningen omformas till ett etableringskontor med syfte att få nya företag att etablera sig.
Etableringskontoret ska ha ett brett kontaktnät på till exempel universitetsorter.
En filial i Stockholm bör också övervägas.
Fler jobb
- Alliansen har inte lyckats skapa så många jobb. Därför måste man se på andra lösningar, typ omorganisationer, för att kunna locka företag till stan, säger Torbjörn Lidberg, S-gruppledare i fullmäktige.
En annan viktig markering i S-programmet är att Bodens egenregiverksamheter ska vara kvar.
Socialdemokraterna trycker även på att högre yrkesutbildningar ska etableras i Boden och att kommunen behöver ett nära samarbete med Luleå.
Kollektivtrafiken
I dag har kommunerna en gemensam arbetsmarknad.
- Av trafiksäkerhets- och miljöskäl vill vi prioritera kollektivtrafiken, både i form av snabbgående pendeltågstrafik och kollektivtrafik på landsväg. Norrbothniabanans utbyggnad skapar möjligheter för Boden att utvecklas som knutpunkt för järnvägen i norr, säger Torbjörn Lidberg.
Nej till uranbrytning
Socialdemokraterna säger däremot nej till uranbrytning i Boden.
Bodensjöarna ses som en tillgång för Bodens kommun och vattenkvalitén bör förbättras i prioriterade sjöar.
Socialdemokraterna vill också att kommunen ska uppdra åt Bodens kommun att projektera miljö- och klimatsmarta bostäder i centrum för dem som är över 55 år.
- De äldre kan överlåta sina villor till barnfamiljer. Om vi skapar en fungerande flyttkedja så frigörs även billiga ungdomsbostäder, säger Leif Pettersson, arbetarekommunens ordförande.
Vara bra förebild
- Boden saknar bostäder centralt och det område som ligger närmast är Almgatan, Kvarngatan och Brogatan eller området snett bakom Coops parkering, säger Britt-Marie Loggert-Andrén, som sitter med
i Bodenbos styrelse.
Bodens socialdemokrater tycker avslutningsvis att Bodens kommun ska fungera som en bra förebild för andra arbetsgivare.
- All personal har rätt att bli sedd och respekterad och personalens inflytande över sin arbetssituation måste öka, säger Torbjörn Lidberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om