Efter beslutet att stänga Erikslunds hälsocentral och flytta verksamheten till Björknäs fördes drygt 5 000 patienter över till Björknäs hälsocentral. I planeringen låg om- och tillbyggnad av Sandens och Björknäs hälsocentraler.
Under ombyggnationen på Björknäs uppdagades problem som gjorde att investeringspengarna, som var avsatta till Sanden, fördes över till Björknäs där de idag är trångbodda. Så här i efterhand konstaterar Lennart Åström att ombyggnationen kanske inte blev den mest optimala.
Alla patienter blev därför kvar på Björknäs när verksamheterna slogs ihop, vilket skedde i inledningen av pandemin, februari 2020. I samma veva slutade flera anställda av olika skäl.
– När då Backgård (Kenneth Backgård (SJVP), regionråd, reds. anm.) går ut och lovar en tredje hälsocentral, så undrar jag varifrån den personalen ska tas. Eftersom man på Björknäs säger att personalstaten är sju-tio procent lägre än vad den borde vara. De sliter.
Samtidigt råder det, enligt honom, anställningsstopp eftersom alla tjänster måste prövas. Även korttidsvikariaten, tillägger Anna-Carin Aaro.
Vid varje styrelsesammanträde får de en uppdatering av lägesbilden inom primärvården i länet.
– Björknäs sticker ut negativt när det gäller telefontillgänglighet. De har hela Edeforsbygden och Gunnarsbyn i sitt upptagningsområde. Många där är äldre och multisjuka, som behöver mycket tid, säger Lennart Åström.
Patienter väljer andra vägar där de kan söka vård. Boden är störst i hela regionen på Digitalen, enligt Åström som tillägger, att Björknäs även har den största utgiften av alla hälsocentraler till olika nätläkare.
– De är uppe i 700 000 kronor, säger Anna-Carin Aaro.
Hon anser, att regionen först och främst måste gå till botten med varför tillgängligheten är så dålig på Björknäs, även ur personalens perspektiv.
Hon och Lennart Åström anser att regionen nu måste ta ett helhetsgrepp om Bodens primärvård och även väga i H2GS:s etablering.
– Regionen har ett ansvar att fixa det här. Det kanske inte behövs en tredje hälsocentral, utan en stor filial, men det måste vara drägliga arbetsförhållanden. Vi vill också inrätta en äldremottagning, säger han.
– Vi föreslår att regionen gör ett försök med en äldremottagning med olika kompetenser på ett par ställen i Norrbotten, säger Anna-Carin Aaro.