MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap samordnar det svenska deltagandet i den internationella övningen Barents Rescue som pågått en vecka i september i Ryssland. Övningen genomförs vartannat år i samarbete mellan Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Medlemsländerna samarbetar bland annat inom området räddningstjänst.
– Målet med samarbetet är att öka möjligheterna att kunna bistå varandra över nationsgränserna vid olyckor eller naturkatastrofer. Ibland kan de närmast tillgängliga resurserna finnas i ett grannland. Med andra ord har länderna i området nytta av att samarbeta och bistå varandra, säger räddningschefen Bengt Nilsson.
Den 2 september åkte räddningschefen Bengt Nilsson och brandstyrkan från Norrbotten bestod av personal och fordon från Boden, Kiruna, Gällivare, Luleå, Piteå, Kalix.
– Vi körde i 73 mil med en övernattning innan vi var framme i finska Juenssu. Där anslöt sedan den finska räddningstjänsten och Västerbottens gäng.
15 räddningsfordon åkte sedan vidare i kolonn i tio mil fram till ryska gränsen.
Men i tullen tog det tvärstopp i sju timmar, berättar räddningschefen.
– Vi blev insläppta efter en viss tvekan, efter att de undersökt våra fordon vilket kändes en aning frustrerande. De mätte mönsterdjupet på däck, ja de kollade nästan allt och fotograferade fordonen. De ville väl kolla att vi hade alla saker med oss hem, säger Nilsson.
Till staden Petrozavodsk med 270 000 innevånare eskorteras kolonnen av två polisbilar ytterligare 35 mil. I staden bodde de på en förläggning och övade sedan en mil från boendet.
– Det tog 45 minuter att ta sig till övningen för vägarna var verkliga dåliga och våra fordon är tunga, säger Erik Viklander, en av Bodens brandmän.
Räddningsövningar genomfördes under fyra dagar med allt från husras, brand, en stor båtolycka och lika stor trafikolycka.
– När vi övade båtolyckan var det också katastrofväder. Regnet piskade och det var två meter höga vågor på riktigt, säger Erik Viklander.
De skandinaviska ländernas moderna utrustning och fordon skiljde sig mot ryssarnas utryckningsfordon.
– Deras bilar var nya men såg ut att komma från 70-talet. De var så kallade demobilar. De ryska fordon som räddningstjänsten hade i normala fall var i sämre skick, säger Erik Viklander.
– Däremot kunde de åka ut med 40 man på en trafikolycka medan vi i Boden har fem man. Där är det skillnad, säger Nilsson.
Under övningen delade deltagarna med sig av sina kunskaper.Vid husbranden matade ryska brandmän in den tjocka slangen i huset och började släckningen.
– I Sverige så drar vi alltid den tjocka slangen till dörren och sedan fäster vi tunnare slangar som är lättare att jobba med under släckningsarbetet. Det var något nytt för ryssarna, säger Viklander.
Räddningschefen Bengt Nilsson, ansvarade för hela den svenska styrkan och satt i ledningsövning under Barents Rescue.
– All kommunikation skedde på engelska. Ryssarna hade med sig egna tolkar som översatte under ledningsövningen, säger Nilsson.
– Räddningspersonalen använde mest kroppsspråket för att kommunicera. Det fungerade bra för alla vet ju ändå vad som ska göras, säger Erik Viklander.
Sverige kommer att stå värd för nästa övning 2019.
– Det är bra att träffa ländernas räddningspersonal och lära känna varandra genom Barents Rescue. Övningen handlar lika mycket om förbrödring, säger räddningschefen Bengt Nilsson.