Ryska intåget oroar

- Utvecklingen i Ryssland känns oroande. Vad händer? Hur påverkas vi?Det säger Karin Enström (m) ordförande i försvarsberedningen. I två dagar har hon besökt Norrbotten.

Karin Enström (m) ordförande i försvarsberedningen har besökt Norrbotten. Här ses hon utanför Rödbergsfortet tillsammans med Bodens kommunalråd Olle Lindström och Jan Mörtberg, garnisonschef. FOTO: leif hammarström

Karin Enström (m) ordförande i försvarsberedningen har besökt Norrbotten. Här ses hon utanför Rödbergsfortet tillsammans med Bodens kommunalråd Olle Lindström och Jan Mörtberg, garnisonschef. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2008-09-06 06:00
Ryssarnas angrepp på Georgien för ett par veckor sedan har påverkat debatten om det framtida försvaret och Karin Enström anser att Sverige inte kan nonchalera det som hänt.
- Vi måste ha en insatsorganisation som är värd namnet. Nu har vi hamnat mellan två system.
Hon utesluter inte att riksdagen kanske måste skjuta till mera pengar till försvaret.
Kontrollen bättre
Apropå pengar så tycker Enström att det är orättvist att försvaret ideligen ska beskyllas för att slösa med de ekonomiska resurserna.
- Kontrollen har blivit bättre. Sedan kan man ju fråga sig om pengarna alltid används till rätt saker.
Lokala medier träffade Karin Enström utanför Rödbergsfortet där Bodens kommun kallat till pressträff. Enström hade bland annat sällskap av garnisonschefen Jan Mörtberg och Bodens kommunalråd Olle Lindström (m).
Lindström var också av den åsikten att man måste ta händelserna i Georgien på största allvar.
- De bör sätta sina spår i den framtida inriktningen. Jag hoppas att generalerna i högkvarteret är lika intresserade som politikerna av vårt område.
Fungerande garnison
Karin Enström besökte Boden, Vidsel, Arvidsjaur och Luleå (F 21) och var belåten med vad hon fick se.
- Det är en väl fungerande garnison med ett bra samarbete och det är naturligt med militär närvaro i norra Sverige. Men jag kan inte ge några löften inför framtiden, säger hon.
- Nu ska vi väga samman alla synpunkter. Det är många som ska bestämma, försvaret har tvingats till besparingar och det händer saker hela tiden.
- Vilka visioner ska vi ha i den framtida inriktningen? Hur bygger vi för framtiden?
Enström talade också om att det kanske kan bli aktuellt att flytta pengar från stödfunktioner till den operativa verksamheten.
Samtidigt som försvarsmakten talar om att vi ska ha förmåga att verka i subarktisk miljö vill man lägga ned jägarbataljonen i Arvidsjaur. Hur ser du på det?
- Det är svårt att bli bra på något om man inte är där. Så ser jag på saken. Arvidsjaur fungerar väl med små kostnader, säger Enström.
Stärkt ställning
Försvarsberedningen presenterade sitt underlag i veckan.
Jan Mörtberg har tittat på det och anser att Norrbotten stärkt sin ställning.
- Rapporten talar om en markoperativ verksamhet med stöd av flyget och marinen. Dessutom en tillfälligt sammmansatt brigadstridsgrupp. Det är precis det vi har i dag.
Stora möjligheter
Olle Lindström till sist med adress Karin Enström:
- Vi vill komma med goda råd och ett är: titta på garnisonen. Här finns stora möjligheter. Det är svårt hitta något motsvarande. Barentsområdet är också viktigt, säger Lindström.
Regeringens budgetpropostion presenteras den 22 september och senare i höst är det tänkt att en inriktningsproposition ska komma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om