Ros-Marie kämpar i dammkaoset på 97:an – tvättar bilen varje dag

Nästan varje gång Ros-Marie Norberg Lundh kör till och från stan i Boden via väg 97 måste hon tvätta bilen när hon kommer hem. Orsaken är lastbilarna som transporterar grus till järnvägsbygget i Boden – de dammar och gör leriga spår.
– En biltvätt för mig gör att jag kanske inte orkar så mycket mer den dagen, säger Ros-Marie Norberg

"Det behövs bara en resa fram och tillbaka till stan så är den en lerhög", säger Ros-Marie Norberg Lundh.

"Det behövs bara en resa fram och tillbaka till stan så är den en lerhög", säger Ros-Marie Norberg Lundh.

Foto: Emma Vallin

Boden2024-10-24 00:01

Ros-Marie Norberg Lundh och hennes är man bor i Sävast och för att ta sig in till stan kör de väg 97, samma väg som gruslastbilarna använder för att transportera material till järnvägsbygget. Under den senaste månaden har Ros-Marie märkt att vägen in till centrala Boden varit väldigt lerig.

– Jag har under säkert en månads tid upplevt att vägen när man åker in till Boden är fruktansvärt lerig, igår var det så lerigt att, trots att vi hade vinterdäck på bilen, fick vi sladd när vi åkte av vid Torpgärdsviadukten. Det var säkert fyra centimeter lera på vägen, säger Ros-Marie Norberg Lundh.

På grund av leran och dammet från gruslastbilarna måste hon numera tvätta bilen ofta, ibland varje dag om hon kört fram och tillbaka.

– Förra veckan var hemsk, jag har fått tvätta den tre gånger på tre dagar och den behövde tvättas igen efter en körning till stan. Det behövs bara en resa fram och tillbaka så är den en lerhög. 

– Min man körde till stan i förra veckan, bilen var nytvättad när han åkte och när han kommer tillbaka så var det lera till och med upp till fönsterrutorna. Man ville inte ta i dörrhandtagen, säger hon.

undefined
Ros-Marie visar upp sin bil efter en körning till centrala Boden och tillbaka till Sävast.
undefined
"Det behövs bara en resa fram och tillbaka till stan så är den en lerhög", säger Ros-Marie Norberg Lundh.

En konsekvens som hon menar kostar pengar, skadar miljön och tar mycket tid och ork.

– Om man åker in på en station och tvättar, då kostar det pengar. Tvättar man hemma så är det inte bra för miljön och det går åt mycket tvättmedel och massa arbetskraft.

– Är man 70 år så har man inte så mycket ork att tvätta bilen. Nog tar det 45 minuter för mig innan jag är färdig med den, säger hon.

Ros-Marie menar också att leran på vägarna kan påverka trafiksäkerheten.

– När det nu börjar bli nollgradigt och fryser på då blir det ännu halkigare när det blir lite isgegga i det där.

– De är så väldigt noga med att prata om att det är en god arbetsmiljö, men en god arbetsmiljö gäller ju inte bara för de som arbetar utan också för de runt omkring, säger hon.

undefined
"En biltvätt för mig gör att jag inte kanske orkar göra så mycket mer den dagen", säger Ros-Marie Norberg Lundh.

Lösningen på problemet menar Ros-Marie kan vara att köra fler vatten- och sopbilar.

– Jag kan inte se problemet egentligen, det borde bara vara att sätta in vattenbilar och sopmaskiner som går med jämna mellanrum och blöter vägen och sopar av den, jag har inte sett en enda sån köra, säger hon.

Trots smuts och damm är Ros-Marie positiv till stålverket och all satsning som sker i Bodens kommun just nu.

– Det är väldigt mycket positivt som händer i Boden och det är jättebra. Men man måste se till att sådana här saker fungerar också.

undefined
"Mycket positivt händer i Boden just nu, men även det positiva har sina negativa sidor. Det grusrace som pågår inom kommunen har en förödande effekt på våra vägar", säger Ros-Marie Norberg Lundh.

Johan Larsson är projektledare på Bodens Kommun och han berättar att vattenbilar körs på arbetsområdet men inte på riksväg 97.

– Vattenbilarna körs inom arbetsområdet, alltså omfartsvägarna mot Gamla Luleåvägen och Gruvbergsvägen.

Sopbilarna ska däremot köras även på riksväg 97.

– Sopning har utförts över trafikplatsen och efter ramperna till och från väg 97. Vi har även anlitat Trafikverkets driftentreprenör för att sopa ramperna och en sträcka längs väg 97, säger Johan Larsson.

Körs vatten- och sopbilar fortfarande och hur ofta körs de?

– Vattenbilar körs vid behov, men det behovet finns inte i någon egentlig utsträckning med nu rådande väderförhållanden. Sopning utförs fortfarande och det utförs veckovis, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!