Röda Korset utökar i Boden

Till våren flyttar Röda Korset i Boden in i fastigheten "Sundbergs möbler".- Vi syns bättre och får dubbelt så stor yta för verksamheten som ska förändras och nå fler, säger Gunnel Larsson.

Röda Korsets medarbetare Björn Palmgren, Gunnel Larsson och Erling Mohlin, gläds åt flytten till större lokaler och centralare läge.

Röda Korsets medarbetare Björn Palmgren, Gunnel Larsson och Erling Mohlin, gläds åt flytten till större lokaler och centralare läge.

Foto: Lena Leffler

BODEN2008-08-08 06:00
De butiker som ska tömmas är Kupan och Bikupan som i dag ligger mittemot varandra efter Drottninggatan där hyreskontrakten sagts upp. Den nya butiks- och mötesplatsen finns bara femtio meter bort i den tidigare möbelaffären Sundbergs möbler vars fastighet köptes av Wiksténs fastigheter för några år sedan. Wiksténs har haft lokalen uthyrd till olika klädföretag på begränsade hyreskontrakt där det sista löper ut i december. 1 april 2009 ska den nya hyreslokalen slå upp portarna, efter en viss ombyggnation som sker under månaderna före öppnandet.
Röda Korsets projektansvarige Björn Palmgren har förhandlat fram det tioåriga hyreskontraktet för lokalen på 1200 kvadrat i två plan. En del av ombyggnationen får Röda Korset stå själva för, men pengar tas inte från insamlade medel.
- Vi får en fördubblad hyra men en bättre administration och arbetsmiljö för personalen och inte minst förbättras sorteringen som i dag sköts i ett källarrum. Nu får vi en lastbrygga där vi kan ta emot varorna. På andra orter där Röda Korset flyttat till större lokaler har försäljningen ökat vilket även vi hoppas sker i Boden, säger Palmgren.
Minskade anställningar
I dag har Röda Korset fem anställda, men det blir en viss minskning till hösten. Enligt dess ordförande Gunnel Larsson så är målsättningen att utveckla mötesplatsen Kupan efter flytten för att kunna nå fler människor.
- Vi ska bland annat öppna en cafédel i vår nya lokal i anslutning till butiksdelen som ligger på övre planet och även ha ett kök så vi kan baka. På nedre planet blir det också ett konferensrum liksom dusch och omklädningsrum för personalen. I nedre delen ska också finnas möbler och andra saker.
- Vi får ofta förfrågan om Röda Korset kan ta emot saker som kommer från dödsbon, vilket vi efter flytten får helt andra möjligheter till, säger Gunnel Larsson.
Röda Korset har i dag ett nystartat samarbete med Migrationsverket, kommunen, arbetsförmedlingen och försäkringskassan vad gäller invandrare och asylsökande.
- Vi tycker det är viktigt att utveckla arbetet med våra prioriterade målgrupper dit den här gruppen hör. Det finns också andra utsatta grupper i samhället som vi hoppas nå. Målet är också att få in fler frivilligarbetare i verksamheten när vi får större lokaler och även erbjuda fler praktikplatser och platser för arbetsprövning och arbetsträning, säger Gunnel Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om