I Boden äger SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB) flera samhällsviktiga fastigheter och bygger även nya lägenheter.
Som en följd av krisen planerar SBB att sälja ut fastigheter för sex miljarder kronor.
Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) ser i dag ingen anledning till oro.
– Det är klart att det bästa är att de har kvar allt. I nuläget har vi inte fått någon som helst signal om att de planerar att sälja ut något i Boden, säger han.
Det har stormat mycket kring SBB den senaste tiden. Det började med att företaget presenterade en delårsrapport i slutet av april och planerade en nyemission på 2,6 miljarder kronor.
Strax efteråt sänkte kreditvärderingsinstitutet S&P företagets kreditbetyg till vad analytikerna kallar "skräpnivå". Det motiverades med att SBB har för stora skulder och att nya högre räntenivåer ökar risken att företaget ska ställa in betalningarna. SBB:s aktieportfölj beräknades vid slutet av mars till 135 miljarder kronor. Samtidigt har fastighetsföretaget kortsiktiga lån på 14 miljarder kronor och en långsiktig belåning på 70 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.
SBB:s styrelse beslutade att ställa in nyemissionen och skjuta upp en planerad miljardutdelning till ägarna. Samtidigt störtdök SBB:s aktier. Fram till i onsdags hade aktien gått ned med 65 procent jämfört med aktiekursen vid nyår.
För att klara krisen planerar SBB att sälja fastigheter för 6 miljarder kronor. Enligt vad styrelseordföranden Lennart Schuss säger till Dagens Nyheter kan det handa om skolor, sjukhus eller LSS-hem.
Annika Wallenskog, chefsekonom vid Sveriges kommuner och regioner (SKR), befarar att SBB:s kris kan leda till färre renoveringar, höjda hyror och att oseriösa ägare kan ta över det som tidigare varit kommunala fastigheter.
– Det kan bli snopet för en del kommuner som tänkt att de sålt sina fastigheter till trygga SBB, säger hon.
Bodens kommun genomförde 2020 en storaffär där SBB tog över Medborgarhuset, större delen av centrumkvarteret Enen och Enter Galleria. Kommunen har också förlängt hyresavtal med SBB för tre äldreboenden. Affären var även kopplad till omfattande åtaganden gällande nybyggnation och investeringar. Sanden är ett av områdena som SBB nu bygger nya lägenheter på.
Claes Nordmark är inte orolig för att SBB:s kris ska påverka bygget av lägenheterna.
– Vi ser att bygget av de 54 nya lägenheterna på kvarteret Tuppen på Sanden går snabbt framåt, vilket är väldigt positivt. Det ser ut att bli klart för inflyttning vid årsskiftet. Vad gäller kommande projekt har kommunen en dialog med företaget utifrån det aktuella världsläget med höga räntor, fördyringar i byggkostnaderna med mera, precis som kommunen har med andra bostadsbyggare. Det finns utmaningar för alla företag men vi har goda förhoppningar om att inga förseningar ska ske, säger han.
Tror du att SBB:s kris kommer att påverka företagets verksamhet i Boden?
– Vi har inte fått någon som helst signal om att det skulle göra det.
Vad händer med Medborgarhuset, kvarteret Enen och de tre äldreboendena?
– Vad gäller Medborgarhuset och äldreboende har vi inte fått någon som helst signaler om att de ska sälja ut dem. Vad gäller Enen så hoppas vi att det inte innebär några förseningar, säger Claes Nordmark.
Vi har pratat med SBB:s regionchef i norr, Christer Melander, i Umeå men han vill inte säga någonting utan hänvisar till huvudkontoret i Stockholm, där ingen heller vill uttala sig.