Revisor fann rad av fel

Bodenföretagaren Magnus Nilssons serveringstillstånd för arenarestaurangen och MS Bränna hänger löst efter 26 betalningsföreläggande och en skatterevision som visat bristfälliga och allvarliga fel vid kassahanteringen.

Magnus Nilsson, ägare av MS Bränna.FOTO: leifhammarstrom

Magnus Nilsson, ägare av MS Bränna.FOTO: leifhammarstrom

Foto: leifhammarstrom

BODEN2010-01-13 06:00
I november gjorde Bodens kommun en skatterevision med Skatteverket och Tullverket på MS Bränna.
Skatteverkets revisor Helena Bergström, kommunens anlitade expert, har efter tillsyn upprättat ett sakkunnighetsutlåtande. Hon har gjort en översiktlig genomgång av räkenskaperna under 2009 fram till inspektionen avseende restaurangen som Nilsson bedriver som ensam ägare.
Av rapporten framgår också att det har gått ut 26 betalningsförelägganden på sammanlagt
400 000 kronor till Nilsson från kronofogden bara under 2009.
Skulderna reglerade
- Vi kunde inte betala räkningarna för att det kom in för lite pengar. Skulderna är nu reglerade
i bokslutet i slutet av året, säger MS Brännas ägare Magnus Nilsson.
Bokföringen är enligt revisorn ordentligt konterad, men innehållet är i många avseenden mycket bristfälligt.
Hos MS Bränna är kassaredovisningen mycket slarvigt förd, enligt rapporten.
Det framgår aldrig om det funnits mer eller mindre kontanter än försäljningen i kassan, eller vem som räknat och sammanställt kassan. Det finns även en del dagar där differenser framkommer som även redovisningsbyrån ifrågasatt.
Allvarlig brist
Vad som också är anmärkningsvärt, enligt revisionsrapporten, är att en stor del av försäljningen slagits in som kontant försäljning.
Det innebär att det inte går att kontrollera hur mycket av försäljningen som slås i kassan som avser försäljning med kort respektive kontanter, eller om all kortförsäljning verkligen har slagits in
i kassaregistret. Det är en allvarlig brist som försvårar skattekontrollen.
- Jag har haft vissa synpunkter och har tre veckor på mig att komma in med ett yttrande till kommunen. Redovisningen gäller inte bara 2009 utan även 2008. Jag har ingen annan kommentar angående kassahanteringen än att jag inte tycker att det är allvarliga brister, säger Magnus Nilsson.
Revisor Helena Bergström, som inte gick att nå i går, har även noterat att det är alarmerande låga nyckeltal för bruttovinsten för försäljning och alkohol.
Enligt henne bör försäljningen ha en fördubblad vinst.Detsamma gäller Brännas löner som kraftigt understiger branschgenomsnittet.
Riskerar serveringstillståndet
- Jag delar inte revisorns synpunkter. Om vi har reducerat öppettiderna till en tredjedel så är det klart att lönekostnaderna sjunker, säger Magnus Nilsson.
Bodens kommuns kansli har också tagit del av avstämningarna från Nilssons bolags skattekontor de tre sista månaderna förutom fogdelistan.
Kommunstyrelsen kan, med anledning av vad som kommit fram under skatterevisionen, ompröva serveringstillstånden för MS Bränna och Arenarestaurangen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om