Haidar Henedi och hans fru Anwar Abboud är från Irak och har bott i Boden i 17 år. Han har drivit företag av olika slag sedan dess. Mest inom restaurangrörelsen. Bland annat startade Haidar pizzeria Amore på Toprgärdan redan 2008.
–Jag drev den i två år och tog sedan över kioskhörnan som jag fortsatte med i sex års tid.
När hantverksrestaurangen blev ledig drev han stället under 2014-2015 innan kommunen köpte upp fastigheten. Haidar tvekade dock inte att byta bransch och startade en biltvätt efter Manhemsgatan.
– Min pappa har en bilverkstad i mitt hemland, så jag gillar att meka. Min hobby är att hålla på med bilar och biltvätten drev jag i tre år.
Därefter vändes blickarna mot Luleå. Ägandet av lunchrestaurangen Kantarellen var inte så lönsamt enligt Haidar. Så den ägde han bara en kort tid innan han köpte pizzeria Milano i Boden 2019.
– Den har jag kvar än och vi är tre som jobbar där. Det finns alldeles för mycket pizzerior i stan, så det är därför jag öppnar en ny restaurang med helt ny meny. Bodensarna behöver det.
Han har köpt restaurangen Blå Ängeln men skylten är nedplockad från fastigheten.
Hur kom du på det här?
– Jag har alltid gillat läget på stället och känner familjen som drev stället i flera års tid. När de slutade så har pizzerian haft flera olika ägare innan man stängde.
Under några månader har han renoverat lokalerna och satt dit ny inredning. Det finns 86 platser i restaurangen och även en uteveranda som Haidar kommer fixa och bygga ut till sommaren.
– Vi kommer ha en stor digital skylt utanför men jag har ännu inte fått tillståndet av kommunen för den.
I måndags öppnade stället som heter Sultan restaurang.
– Vi har haft mycket besök trots att vi inte annonserat mer än på vår egen facebooksida.
Tanken är att man ska ha en kombinerad indisk och libanesisk lunchbuffé och övrig tid servera pizza och annan mat.
– Målet är väl också att kunna göra indiska rätter på kvällarna men vi börjat så här. Min fru Anwar ska vara chef och sedan har vi vår indiske anställde Molkit Singh. De hjälps åt med matlagningen.
Haidar upptäckte indiern när han sökte jobb som pizzabagare på Milano.
– Jag lovade lära upp honom, men kom sedan på att vi kunde använda hans kunskaper till indisk mat. Då kunde jag öppna restaurangen istället.