Restaurangägarna: Försäljningen har störtdykt

Vare sig Kenneth Silverplats på Norrigården eller Joel Stenvall på Western Farm förstår hur SCB räknat. Båda hävdar att försäljningen har störtdykt. Men för Razvan Abdullah, som äger Pizzerian Tre Kronor, har det gått bättre än för andra.

Restaurangerna i elva av Norrbottens kommuner minskade förra året sin försäljning med mellan två och 50 procent jämfört med 2019. En kommun går mot strömmen. Det visar statistik från SCB. (Arkivbild)

Restaurangerna i elva av Norrbottens kommuner minskade förra året sin försäljning med mellan två och 50 procent jämfört med 2019. En kommun går mot strömmen. Det visar statistik från SCB. (Arkivbild)

Foto: Tomas Oneborg

Boden2021-03-21 14:03

Razvan Abdullah förklarar att det kommer in färre som äter. Utkörningarna har å andra sidan ökat, men det leder i sin tur till ökade kostnader.

– Det är tungt och vi kämpar, men vi har klarat oss bättre än andra restauranger. Försäljningen har minskat något. Fortsätter det så här klara vi oss, men det får inte bli ännu sämre för då blir det svårt.

Kenneth Silverplats har precis fått siffrorna för de första månaderna 2020 och 2021 av sin revisor.

– Bara under månaderna januari och februari har vi tappat 25 procent per månad mot för i fjol.

De har sökt omsättningsstöd. För att få det måste man ha haft ett omsättningstapp på minst 30 procent.

– Tittar man på december 2019 och december 2020 minskade vår omsättning med 54 procent. Så hur SCB kommit fram till att restaurangerna i Boden bara tappat tre procent har jag ingen susning om, säger Kenneth Silverplats.

Det stämmer absolut inte med deras verklighet. Han säger att de redan förra våren kände oro för att julbordsförsäljningen skulle försvinna på grund av pandemin.

– Vilket den gjorde också. Vi brukar ligga på en 2000 julbord per år. I fjol hade vi 400 som kom hit och åt. Det är ett fruktansvärt tapp, men för att försöka rädda lite grann så kom min fru på att vi skulle göra jultallrikar.

Därigenom fick de en hyfsad försäljning, även om den inte var bra. Den bästa dagen var dagen före julafton. Då körde de ut 630 tallrikar.

– Varje gäst fick tre tallrikar var; en kall fisk, en kallskuret och en varm tallrik. Vi fick så många beställningar till den 23:e att vi fick bromsa, eftersom vi inte har framför allt kylutrymme för att klara större volymer än så, säger Kenneth Silverplats.

Hans förhoppning är att de ska överleva.

– För att kunna göra det måste vi få de utlovade stöden av staten. Får vi inte det tror jag det kommer resultera i en dominoeffekt för många restauranger och deras underleverantörer.

Även Joel Stenvall, delägare i Western Farm, tycker SCB:s resultat är konstigt.

– Det känns som att vi skulle kört ett flygplan med 97 procent av passagerna fast vi samtidigt letat efter dem och kastat av påsar till dem som swishat i farten.

Det var Joel Stenvall som i fjol lanserade begreppet "swish och påse". Western farm har ställt om helt under pandemin. De har stora lokaler som bygger på stora volymer. Nu säljer de i stället matlådor.

– Omsättningsmässigt skulle jag säga att vi minskat 97 procent, för det är svårt att komma upp i samma volymer. Så vi har störtdykt med planet. Före pandemin hade vi enorma volymer på mat, men under november och december i fjol tappade vi tio miljoner kronor och omsatte kanske 300 000.

De har räddat några procent av försäljningen, vilket bidragit till att de överlever och därmed kunnat behålla nyckelpersonal.

– Vi måste ha kvar vår köksmästare och vår platsansvarige. Annars fallerar det när vi ska starta om, säger Joel Stenvall.

Förutom "swish och påse" har de hittat ytterligare ett ben att stå på. De kör catering till en skola i Bodens kommun. I och med det använder de nu 80 procent av sin kapacitet i köket, men med en mycket lägre marginal. De hyvlar även på varenda kostnad som finns.

– Vi har sex grader i lokalerna och det ser ut som en spökstad, men det kommer att vända. Då kommer vi att stå starka, säger Joel Stenvall.

Restauranger i Boden

Enligt SCB finns det 52 arbetsställen i Bodens kommun som klassificeras som restauranger.

De typer av verksamheter som SCB ser som restauranger i sin statistik är kaféer i alla former med begränsad matservering och snabbmatsställen där take away är vanligt förekommande. Lunch- och kvällsrestauranger med bordsservering, trafiknära restauranger, nöjesrestauranger, pubar och barer samt personalrestauranger.

Utöver det finns det sju hotell med restaurang, men de ingår inte i SCB:s statistik.

Karta: Norrigården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!