Reservare på pjäspremiär

Reservarna Yvette Samuelsson och Allan Widman.

Reservarna Yvette Samuelsson och Allan Widman.

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-11-17 06:00

På onsdagen small det.
A 9 förevisningssköt med den nya artilleripjäsen Archer. 39 intresserade reservofficerare bevittnade avfyrningen.
Dessa deltog i sin första krigsförbandsövning eller repövning på flera år. Under 2011 är det första gången som dessa reservofficerare får kompetensutbildning sedan värnpliktssystemet avskaffades. Artilleriregementet, A 9, är försvarsmaktens kompetenscentrum för indirekt bekämpning.

Tillsammans med försvarsindustrin utvecklar A 9 ett mobilt pjässystem som heter Archer som har hög precision och styrbarhet. I går fick reservofficerarna varva sina utbildningspass med att se Archer i aktion.

Kändisbloggare
Politikern (ledamot i försvarsutskottet) och kändisbloggaren Allan Widman (FP) är även reservofficer.

- Om man inte grundutbildat reservofficerare på flera år så gäller det att ha bra övningar och en regelbundenhet för att få det nya systemet att fungera. Utrustningen har jag stiftat bekantskap med tidigare under mina regementsbesök. Det som i dag skiljer mest mot tidigare är färdigheten att skjuta snabbt mot rörliga mål, säger Widman.

Reservofficern Ysanne Samuelsson var den första kvinnliga officeren som anställdes på A 8 för 15 år sedan.

Sedan 2000 finns hon på den civila marknaden och är i dag chef för ett parkeringsbolag i Boden.

- Jag är här igen för första gången sedan jag slutade som yrkesmilitär. Det är jättekul och träffa folk från gamla artilleriregementet, Försvarshögsskolan liksom personer som jag gjorde lumpen med. Det är roligt att utbilda sig men det känns att jag numera är en skrivbordsmänniska, säger hon.

Varje år
För 20 år sedan jobbade Östersundsbon Jan-Erik Olofsson på A 4.

I dag är han arbetshandledare vid Östersunds kommun.

- Jag var inne för sex år sedan när det var rekrytering till Afghanistan. Jag har inte heller skjutit med de vapen som man skjuter med i dag. Det var skoj med pjäsförevisningen. Det är lite skillnad jämfört med pjäserna från 1940-talet som fanns när jag låg i lumpen.

- Jag skulle nog helst vilja åka varje år på krigsförbandsövning för att hålla kunskapen vid, säger Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om