Förundersökningen har beslutats av en förundersökningsledare på polisens kontaktcenter. Rubriceringen av brottet är i första läget skadegörelse.
Det är Flakabergsgruppen som har renarna i det aktuella renskötselområdet. Påkörningen av en ren med en firmabil ägde rum under lördagen 6 mars vid 14-tiden i Melderstein. Ett vittne som såg hela händelsen har även fotograferat bilen. Vittnet trodde att bilföraren skulle stanna men istället körde bilen rakt i renens bröstkorg.
Hur beskrivs händelsen?
– Ja du när jag tittar på anmälan så är det en liten knuff på renen och det är oklart om den blivit skadad eller vilka skador den fått. Om det är medvetet eller om det är en liten törn för att få undan renen, säger kriminalkommisarie Inge Barsk, Luleåpolisen.
Det är renägaren Henrik Andersson, vars son som äger den påkörda renen som gjort polisanmälan. Han anser det är frågan om ett hatbrott. Om det finns en misstänkt för renpåkörningen kommer ärendet att hamna hos kriminalkommisarie Inge Barsks lokala utredningsenhet.
– Om det är någon person som är misstänkt och ska höras så förs det över till utredningsenheten. Nu har man bara precis börjat med utredningen, säger Barsk.
Henrik Andersson tycker det är positivt att förundersökningen kommer igång. En ren klassas som egendom därav den udda rubriceringen skadegörelse.
– Jag tycker det är frågan om flera brott. Det finns ju ett vittne som sett att renen blev påkörd och att bilen bara körde iväg. Smitning från en trafikolycksplats ska rapporterats in och någon sådan anmälan är inte gjord. Jag vet inte varför polisen väljer att kalla det för skadegörelse. För mig är det fortfarande i grunden ett hatbrott, säger Henrik Andersson.
Han anser även att påkörningen är ett brott mot 94:e paragrafen i rennäringslagen om vad som gäller när renar befinner sig inom ett renbetesområde.
– Renar på ett område där renskötsel äger rum får inte störas eller skrämmas eller man får inte skada dem med flit eller medvetet, säger Henrik Andersson.
Renen är ännu borta och den behövs för att bevisa skadorna?
– Vi jobbar hela tiden för att hitta igen renen. Hittar vi inte den vid liv så hittar vi den död, säger Andersson.